Майчинство

Витаминен дефицит при децата

Как да го разпознаете?

14.12.2013г. / 15 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Витамините са градивни елементи за тялото и помагат за поддържането на добро здраве както при възрастните, така и при децата. За да се поддържа добрият им баланс трябва консумираната храна да е разнообразна и богата на витамини. Разнообразното хранене е от изключително значение за децата, защото чрез него те получават необходимия си дневен прием на витамини и минерали.

Нерядко се наблюдава витаминен дефицит при подрастващите, чийто симптоми родителите невинаги забелязват. Как да разпознаете дефицита на витамини при децата?

Когато детето не получава достатъчно количество витамин C

Кръвонасядането е един от основните признаци за дефицит на този витамин. Кожата става по-суха, има нездрав вид, наблюдава се липса на апетит и болки в ставите, както и често кървене от носа. За да се избегне такъв дефицит, децата трябва да се хранят с разнообразни плодове и зеленчуци.

Свързани статии

Когато детето не получава достатъчно витамин A

Дефицитът на витамин A може да доведе до сериозни проблеми със зрението. Децата с дефицит на витамин A обикновено се изморяват по-бързо, изпитват слабост, губят тегло, наблюдава се и косопад, сухота в очите и суха кожа. Този дефицит може да бъде избегнат, ако децата консумират повече моркови, сладки картофи, яйца и сирене.

Когато детето не получава достатъчно витамин B 12

Витамин B12 е важен за развитието на нервната система при децата. Той оказва влияние върху функциите на мозъка и сърцето. Когато децата не получават достатъчно количество от него се наблюдават коремна болка, слабост, безсъние.

Когато детето не получава достатъчно витамин D

Дефицитът на витамин D при деца е често срещан проблем. Обикновено при деца с такъв витаминен дефицит зъбките никнат по-късно, децата са по-раздразнителни, наблюдава се слаб растеж, рахит, мускулни спазми. Понякога дефицитът може да е причина и за затруднения с дишането и припадъци. При липса на витамин D децата трябва да се излагат по-често на слънчева светлина и да консумират достатъчно количество млечни продукти и яйца.

Когато детето не получава достатъчно витамин B 6

Дефицитът на витамин B 6 се разпознава по следните симптоми: диария, анемия, слабост, раздразнителност. За да поддържат един добър баланс на витамините от групата B, децата трябва да консумират повече месо, пиле, риба, ядки, яйца, мляко, сирене.

Коментирай
Свободно време