Майчинство

Практични съвети, за да подобрите възпитателните си методи през новата година

Родители, преосмислете похватите си!

02.01.2014г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Краят на старата и началото на новата година е времето, в което, сгушени покрай топлата камина със семейството правим планове за това какво ще променим оттук нататък. Особено родителите винаги размишляват какво ще е най-добре да се направи за децата им през новия период, какво да променят, с какво ново да се захванат или какво да преустановят... Много въпроси, на които ще се опитаме да дадем предложения за решения през идната нова година.

Започнете с търпение. Децата никога няма да направят онова, което искате веднага. А още по-малко, ако се изнервите и започнете да крещите. Би настанала истинска паника из къщата, гонейки се един друг с лъжицата и купата. Опитайте различни трикове за успокояване на нервите – бройте до десет, дишайте дълбоко, дайте си малко почивка в съседната стая или си представете как плувате в лазурното море. Психолозите твърдят, че тези техники помагат.

Не се намесвайте постоянно. Приемете, че детето ви е човек със собствени личностни особености и има свои нужди. Повечето майки искат да са постоянно около децата си и да правят нещо за тях, но е добре да знаете кога трябва да се отдръпнете. Опитайте се да не давате съвети, освен ако детето не ви помоли или ако ситуацията задължително го изисква.

Свързани статии

Отделете време за себе си. И това не значи да работите повече. Прекарайте го навън сред природата, на кафе с приятели, на разходка, на плажа. За хората, които освен от службата работят и от вкъщи, е особено важно да разпускат и да отделят малко повече време за себе си. Ако родителят е щастлив и детето ще е щастливо.

Започнете да вярвате повече на себе си. Не използвайте чужди схеми на възпитание, на решаване на проблеми по нечий пример или нечий разказ. Използвайте своята интуиция и своя опит. Вашата конкретна ситуация ще ви подскаже как най-добре да действате с детето ви.

Разширете социалните си контакти. Когато сте били покрай вашето новородено сте му отдавали цялото си време и грижи. Сега, когато е поотраснало, обаче, е добре да се срещате с приятелките си, може би с други майки със сходно ежедневие и проблеми покрай децата... Значението на общуването е фундаментално за здравословното развитие на личността.

Обръщайте внимание повече на щастливите моменти. Оценете радостта, която ви носят децата, семейството, това, с което се занимавате. В забързаното ежедневие е лесно тези радости да се забравят. Фокусирайте се върху това да обръщате внимание на веселите моменти.

Коментирай