Майчинство

5 начина да не бъдете дразнеща майка

Или как да не се превърнете в досадните майки, които прехвалват децата си, компетентни са във всичко и досаждат на останалите родители с хвалбите си

08.01.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ако попитате децата, много от тях ще ви отговорят, че майките им понякога са доста дразнещи и досадни. И това е нормално – те забраняват, карат се, поставят ограничения и правила! Надали някоя майка ще си признае, че не е толкова добра във възпитанието.

Напоследък все повече майки избягват гледането на телевизия у дома. Все по-широко се разпространява разбирането, че телевизията, интернет, изобщо медиите действат зле на възпитанието. И в това твърдение има доза истина. Така че, разбираме тези майки, които се опитват да отглеждат децата си в психически здравословна среда, отдалечавайки ги от пошлостта на съвремието.

За децата това обаче е изключително дразнещо, тъй като са родени в новото хилядолетие и са свикнали с тази „отровна“ среда. Дори вкъщи да се стремите да избягвате или напълно да изключвате вредните, според вас, влияния – излизайки навън, посещавайки училище или общувайки с връстниците си, децата неминуемо се сблъскват с онова, от което ревностно се опитвате да ги предпазите.

За околните родители общуването с такива майки, обсебени от стремеж тяхното дете да е най-добре възпитано, най-здравословно хранещо се, с най-добри успехи в училище, е не само досадно, но понякога и непоносимо.

В един момент непрестанните хвалби започват да звучат изкуствено и околните спират да им вярват. За да не бъдете такава майка или ако все още не сте, но се опасявате, че може и да станете, без да се обиждате, приемете нашите съвети, които да следвате през новата година, за да не сте досадни в очите на другите.

Бъдете честни!

Вместо да убеждавате всички, че вашите деца никога не се бият, че обожават броколи и здравословната диета, на която сте ги подложили, че предпочитат да отидат с вас на опера, вместо да играят на компютъра, по-добре казвайте истината. И без това никой няма да ви повярва. Никой не е перфектен и няма нищо лошо ако и вие се отпуснете и започнете да наричате нещата с истинските им имена.

Спрете да сравнявате децата си с другите!

Вашите деца са уникални, изключителни, прекрасни без да е нужно да ги сравнявате с когото и да било! Всички деца се развиват по различен начин, макар и по медицински показатели да има норми за всяка една възраст. Емоционалното развитие на детето определя личността му, но и вашето отношение към него и света също имат огромно значение. Отърсете се от постоянното сравняване – така ще направите майчинството си незабравима част от живота ви, а и детето ви няма да получи излишни комплекси, че не е достатъчно добро на футбол като другарчетата от класа си!

Коментирай