Майчинство

Причини за разстройства на съня при децата

Страх от самота

05.02.2014г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Проблемите със съня при бебетата и децата са често срещани. В тези моменти повечето родители се чувстват безпомощни. Получава се един затворен омагьосан кръг на безсъние както за детето, така и за родителите, от който е сигурно, че и двете страни ще излязат кисели и уморени.

Събрали сме някои от най-често срещаните причини за безсъние при децата, за да се опитаме да сме полезни в справянето с този проблем.

Бебето е твърде малко

Новородените не спят през цялата нощ. Обикновено заспиват в различни интервали на денонощието, като общото време за сън, което им се събира, е между 12 и 18 часа. След 9-10-ия месец постепенно продължителността на нощния сън се удължава.

Преуморено е

Малките деца до предучилищна възраст се нуждаят от 11 до 14 часа сън, включително следобедната дрямка. Рутината е от огромно значение. Раздразнението, което предизвиква недоспиването може да направи детето ви нервно, раздразнително и дори да причини по-сериозни състояния.

Страх от самота

Нормално е, всяко дете преминава през тази фаза. Ако досега детето е спало във вашата спалня, а вече сте го отделили в детската му стая, е възможно тогава да се получат такива безутешни изблици на рев и разстройства в съня и в частност – заспиването. Опитайте се да не прекалявате с утешаването или с храненето за успокояване. Бъдете умерени, за да не превърнете възнаграждаването в начин за приспиване. Оставете лампата включена, ако детето има страх от тъмното.

Липса на рутина

Ако слагате детето да спи по едно и също време всяка вечер, естествените механизми на заспиване ще бъдат улеснени. Ако детето въпреки това не може да заспи само, четете приказка, направете топла баня преди лягане, намалете осветлението (или го изгасете, ако детето не се плаши от тъмнината).

Свързани статии

Недостатъчна или прекалено дълга следобедна дрямка

Бебетата се нуждаят от 2-3 дремки през деня, а малките деца – от поне една следобедна. Нарушаването на този ритъм влияе пряко на нощния здрав сън.

Кошмари

Много често децата имат лоши сънища, които предизвикват внезапно събуждане с уплаха и невъзможност за заспиване след това. Това води до умора през деня, раздразнителност, а при някои – дори до страх от заспиване. Ако кошмарите са натрапчиви, говорете с педиатъра си.

Алергии, астма

Много деца страдат от респираторни проблеми в ранна възраст. Едни от често срещаните са провокирани от различни алергии. Правилното дишане в моменти на пристъп е нарушено и това вреди на съня. Изходът е отново консултация с лекар.

Коментирай
Свободно време