Майчинство

Причини за бавния растеж на детето

Не получава достатъчно протеини

09.02.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки родител е загрижен за растежа и развитието на децата си. Между първата и петата година децата израстват по-бързо. Ако детето в този период не расте достатъчно бързо, това може да се дължи на ред причини. Грешка, която правят родителите е да сравняват развитието на децата си с това на останалите в близкото им обкръжение. Вместо това е добре да обърнете внимание на следващите възможни причини за по-бавен растеж.

Вашето дете е злоядо

Децата не се раждат злояди. Често те отказват да консумират храни, които не им харесват, но родителите настояват те да ги приемат. В резултат на това започва една безсмислена борба, в която детето хапва насила съвсем малко от храната и отказва останалото количество.

Което означава, че не се храни пълноценно. Вместо да го насилвате, наблюдавайте кои храни обича да яде. Понякога родителите искат децата им да се хранят по часовник, но това не значи, че в точния час всеки ден детето наистина е гладно. Направете храненето забавно и приятно.

Не получава достатъчно протеини

Децата трябва да се хранят балансирано до колкото е възможно. Ето защо не бива да подценявате важността на протеините, когато оформяте менюто на малките. Децата които растат се нуждаят от повече протеини и по-малко въглехидрати. Избягвайте и мазните и преработени храни, тъй като те имат ниска хранителна стойност и се натрупват като мазнини.

Смятате, че кърмата замества протеините

Кърменето дори след втората година се препоръчва от много специалисти за доброто здраве на децата. Но то няма как да замести останалите важни протеини, от които децата евентуално биват лишавани. Децата трябва да приемат и храни, богати на калций и протеини като кисело мляко и сирене.

Ниска физическа активност

Малките деца трябва много да се движат, да играят и спортуват. Да поддържат чрез движение активни мускулите си. Затова внимавайте колко време детето прекарва пред телевизора.

Свързани статии

Липсата на сън

По време на сън тялото ни не спира да работи. Това е важно време за децата, защото те растат и докато спят. Почивката е важна част от техния дневен режим за мускулния растеж. Хубаво е детето да почива следобед. Ако не иска да спи, добре е поне да полежи за около час. Следете дали няма и нарушения в съня нощно време, защото нарушеният сън също оказва негативно влияние върху растежа на децата.

Често боледуване

Ако детето ви боледува често, това може да е една от причините то да не расте достатъчно бързо. Когато организмът боледува се изразходва енергия за възстановяване от заболяването. Хубаво е да подсилвате имунната му система с подходящи за възрастта добавки, както и да приема достатъчно пресни плодове и зеленчуци.

Коментирай