Майчинство

Как да отгледаме щастливо дете?

Добрият пример и силната връзка между родител и дете

13.02.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Искате ли децата ви да растат силни и оправни, устремени към успех, но и същевременно щастливи? Въпросът е реторичен, защото няма родител, който да отговори отрицателно.

За добрите перспективи, без значение какво поднася животът, експертите предлагат съвети за това как да отгледате едно щастливо и силно в духовен аспект дете.

Бъдете щастлив родител


Основният ключ към щастливото дете е щастливият родител. Балансираните отношения в семейството играят първостепенна роля в пълноценното и емоционално здравословно израстване на детето.

Присъствайте

В живота на едно дете присъствието на родителския авторитет е изключително важно. Най-доброто, което един родител може да направи е да се наслади на времето, прекарано с детето си. Според проучванията количеството и качеството на прекараното време с децата е от огромно значение за развитието им.

Наблягайте на силните страни

Не прекалявайте с критиката, особено в по-крехка възраст. Конструктивната критика е задължителна, но с премерен език и изразена неагресивно. Но е особено важно да признаете, когато детето е направило нещо положително, нещо добро или красиво, нещо за пример. Не се скъпете откъм похвали. Всяко дете има нужда от тях!

Шегувайте се


Разпускането от строгостите на възпитанието е задължително. Не става дума за лигавене, а за онези моменти, които в работна среда днес е модерно да се наричат „тийм билдинг“. Правете си от време на време домашен тийм билдинг – нека детето да усеща, че може да се отпусне пред вас, да знае, че сте най-добрият му приятел.

Играйте с детето


Психолозите и педагозите съветват да отделяте известно време за игра с детето. Било навън, било вкъщи – просто отдайте част от времето си изцяло на него, изключете телефона, забравете за служебните задължения за няколко часа и просто играйте заедно!

Свързани статии

Изградете силна връзка

Споделяйте с детето, разговаряйте приятелски, накарайте го да разбере и да почувства, че винаги може да разчита на вас и да ви се довери. Уютът, който създава един такъв тип взаимоотношения помага в огромна степен за щастливото порастване на детето.

Помогнете му да помага на другите


Педагозите са категорични, че детето се чувства много по-щастливо и радостно, когато успее да помогне на някого, независимо дали става дума за домакинството, пазаруването, готвенето – децата винаги са любопитни за дейностите на възрастните. Включването му в тези дейности има хем възпитателна цел, хем го забавлява.

Снимки: photl.com

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време