Майчинство

Как да разберете дали детето има зрителен проблем?

Гледа телевизия прекалено отблизо

19.02.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Много често при децата е изключително трудно да се забележат здравословни проблеми, освен ако не са свързани с инфекциозни болести или болки, които лесно се разпознават. Ако детето ви е на 2 години и има нужда от очила, вие няма да разберете, защото то няма да може да ви каже, че вижда размазано. Затова трябва да сте нащрек за някои определени знаци, които да ви подскажат, че нещо не е наред.

Един от основните знаци е, че детето ще гледа телевизия прекалено отблизо. Ако се доближава и гледа екрана съсредоточено с присвити очи или често примигва, това може да е сигнал за нередност. Проследете поведението му.

Друг много силен знак, че зрението на детето е нарушено е, когато се приближава прекалено много до листа докато рисува или пише. Ако забележите, че криви рисунките или буквичките, вероятно има повод да го заведете на преглед при офталмолог.

Много от очните състояния при децата се коригират, ако бъдат хванати навреме. Далекогледството и късогледството, както и така нареченото „лениво око“ могат да бъдат подобрени в значителна степен. Кривогледството също е поправимо.

Свързани статии

За да разберете повече за зрението на детето, задавайте му въпроси, например, докато пътувате някъде го питайте дали вижда в далечината определена сграда или цвят. Като по-трудна задача, която да му поставите, можете да използвате регистрационните номера на далечни автомобили.

Можете да покриете едното му око в някой момент, на детската площадка например, и да играете на играта „Какво виждаш пред теб?“. След това направете това и с другото око.

Много родители водят децата си на очен преглед точно преди да започнат училище. Но това в повечето случаи е грешка, защото проблем може да възникне много преди това и времето, в което може да бъде овладян, да изтече. Затова регулярните прегледи са от голямо значение.

Много деца отказват да носят очила, което затруднява процеса на коригиране. Но и много от тях свикват, защото те подобряват зрението им и се чувстват по-добре.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )