Майчинство

Може ли бебето да се разглези?

Свръхстимулирането и свръхпротективността – вредни за възпитанието

25.02.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

За бебето единственият начин да изрази, че има нужда от нещо или че нещо не е наред, е плачът. Инстинктивно майката реагира на плача като обръща незабавно внимание на бебето, гушка го и го успокоява. Възможно ли е бебето да се разглези в буквалния смисъл, както едно по-голямо дете би могло?

След като бебето ви навърши 6 месеца, което се смята за разграничителна възраст, маркираща първия етап на съзряване на бебето, можете да опитате да реагирате умерено на плача. Вече ще сте имали достатъчно време да опознаете бебето си и да свикнете с неговите нужди и поведение, за да разпознавате неговите реакции.

Помислете за промяна от ваша страна на незабавните ви реакции на плача. Опитайте се да разберете първо дали това не е спонтанен опит за получаване на внимание.

Не става дума да не обръщате внимание на плача, а за забавяне на реакцията ви, за да разбере детето, че не всяко разочарование се „награждава“ с внимание, като например изпускането на играчка извън кошчето. Свръхстимулирането на такова поведение може да изиграе лоша роля в по-нататъшното възпитание.

Свързани статии

Плачът


Младите и все още неопитни родители често отдават на плача само негативно значение. Те смятат, че щом бебето плаче, непременно нещо не е наред или го боли. Стресът и дискомфортът не са единствените причини за плача при бебетата. Гладът, тревожността, преумората и дори мократа пелена могат да бъдат причина бебето ви да плаче неутешимо.

Ако плачът е провокиран от нещо, което може да почака няколко минути – изчакайте. Това ще подбуди и затвърди други полезни умения у бебето ви, като например самоуспокояването и намирането на алтернативни решения – игра с играчка, с която само ще се успокои. Това са начални умения за разрешаване на кризисни случаи, полезни за в бъдеще.

Ако бебето плаче продължително го гушнете, но го утешете с леки поклащащи и внимателни движения. Това инстинктивно и на подсъзнателно ниво показва на бебето, че родителите винаги през целия му живот ще са до него. Но незабавното тичане и свръхпротективност обикновено не се препоръчват от педагозите.

Снимки: photl.com

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Много е трудно да не се разглези:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар