Майчинство

Родителите в сложни конфликтни ситуации – как е редно да действат?

Как да се справим с изнервящите ситуации, в които ни се иска да изкрещим искрено това, което напира отвътре?

28.02.2014г. / 16 05ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Като родители постоянно се налага да учим децата си на обноски, социални норми на поведение и етикет. Но в изнервени ситуации често ние самите прекрачваме този етикет, на който толкова строго учим децата си. Къде отива примерът? Възможно ли е винаги да бъдем коректни и да изпълняваме всичко онова, което искаме децата ни да възприемат?

Как да се справим с изнервящите ситуации, в които ни се иска да изкрещим искрено това, което напира отвътре? Експерти в детското възпитание и психолози предлагат някои решения за това как е добре да се излезе от подобни конфликтни ситуации.

Майка ви или свекърва ви винаги критикува методите ви на възпитание

Ако непрекъснато чувате фрази от типа на „Защо правиш така?“ или „Не трябва да...“, вероятно това ви изкарва извън нерви. Когато става дума за възпитанието на децата, родителите имат главната задача за това. И всяко външно натрапване на мнение е много досадно и дори в прекалено дръзки случаи – обидно. Чувствате се нападани и подценявани като възрастни личности.

Повечето баби и дядовци вероятно искат да ви помогнат и се чувстват длъжни да ви посъветват как да действате и почти винаги са несъгласни с вашите методи. Винаги е така заради разликата в разбиранията и ценностите на различните поколения.

Особено пред децата не е никак препоръчително да се случват разправии, особено по отношение на възпитанието. Така се разваля представата им за авторитетите в семейството и почитта към по-възрастните. Затова затаете дъх, преглътнете за миг и оставете ситуацията за доизясняване насаме.

Понякога пък е добре да бъдете спокойни и да изслушате какво майка ви или свекърва ви има да ви каже. Може да има право, а вие просто да реагирате твърде импулсивно.

Свързани статии

Приятел на детето ви разхвърля прекалено, когато е на гости или се бие с детето ви

Как да процедирате в такъв случай, без да изпускате нервите си? Можете да подходите любезно като обясните на немирника, че във вашата къща има определени правила и докато е ваш гост бихте искали да ги спазва. Ако майка му е там, положението може да се усложни допълнително. Но можете с приветлив тон да я подканите да ви съдейства.

Детето ви се оплаква, че друго дете, чийто родител познавате, го тормози

Първо, преди да се вбесите и да действате импулсивно, не се предоверявайте на детето си за ситуацията. Всяка майка вярва на собственото си дете – безспорно! Но е добре да се свържете с родителите на другото дете и да разберете какъв точно е проблемът. Има вероятност родителите да не подозират, че има проблем. Най-важното е ако има системен тормоз, да бъде направено всичко за прекратяването му. Защото и потърпевшото дете и тормозителят му ще растат с грешна представа за допустимите социални норми.

Изслушването е най-доброто, което можете да направите в такива моменти. Преценете нагласата на другата майка – от нейната реакция ще разберете първоначално каква е позицията й и дали е склонна да съдейства за решаване на проблема. Ако срещнете отпор, веднага се свържете с управата на училището, в което са децата, и поискайте съдействие оттам!

Детето ви иска разрешение да си играе с друго дете, но вие никак не харесвате родителите му

Вие като родител имате своите инстинкти и често те ви водят в правилната посока. Ако имате лоши усещания за родителите на това дете, вероятно ще имате и притеснения относно влиянието, което то ще упражни върху вашето дете. Но не бързайте да забранявате и да казвате „Ааа, не! Родителите на това дете са... Забранявам ти да играеш с него!“.

Специалистите по педагогика съветват тук отново най-добър приятел да ви бъде въздържаността. Вместо да избухнете във възклицания защо не харесвате това семейство и как не бива да имате нищо общо с такива хора, бъдете учтиви. Предложете на детето да покани приятелчето си вкъщи или да отидат заедно да се забавляват на някакво културно мероприятие, като детски театър, кино или увеселителен парк.

Ако компанията на родителите на това дете ви е неприятна им предложете да оставят детето при вас за няколко часа и да дойдат да си го вземат след известно време. Така ще можете да държите ситуацията в свои ръце, ако се притеснявате от техните методи спрямо вашето дете.

Коментирай