Майчинство

Противоречиви модели на възпитание

И вредите, които биха нанесли в бъдещото развитие на детето

04.03.2014г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Съществуват много модели на възпитание и често младите родители се чудят кой да изберат. Прочитат се множество книги с най-различни стилове в родителството, но кой е най-подходящият? Има ли точна формула, важаща за всички родители и техните деца?

Всеки родител иска да възпита децата си да бъдат културни, оправни и уверени. Хубаво е да се компилират различни методи на възпитание според индивидуалните особености на родителите и децата.

Но съществуват някои модели на възпитание, които са противоречиви в известен смисъл и прилагането им не се възприема добре от мнозина. Ето кои са те:

Прекалено привързване

Фразата Attachment Parenting (буквално Прикачено родителство) е измислена от д-р Уилям Сиърс, педагог и психолог, с която той обозначава онзи модел на прекалено емоционално привързване. Твърде чувствителните родители, майките, кърмещи до много късна възраст на детето, съвместното спане, носенето на бебето тип „кенгуру“ биха могли да настроят съзнанието на детето по различен начин, според много родители – грешен.

Това поведение създава предпоставка за трайна неспособност за решаване на проблеми в зряла възраст.

Небрежност

Този стил на родителско поведение се характеризира с почти пълно пренебрежение, безразличие, липса на всякакви изисквания към детето и отзивчивост към нуждите му. Такива родители често са безучастни във възпитанието на детето. Тези деца по-късно в живота имат затруднения в привързването и изразяването на чувства. Често има негативни отражения в ценностната им система. От гледна точка на родителите това е метод за провокиране на самостоятелността на детето. Според мнозина този модел е напълно неприемлив.

Свързани статии

Прекомерна толерантност

Този свръхлиберален модел на възпитание по-скоро може да бъде наречен липса на възпитателни методи. Родители с такива разбирания отглеждат децата си без абсолютно никакви изисквания, забрани, обяснения. Винаги са съгласни с това, което детето иска и прави. Децата в последствие стават прекалено разглезени, неспособни на дисциплина и съобразяване с правила и норми.

Авторитарно възпитание

Свръхназидателният авторитарен модел на възпитание се характеризира с прекомерни правила, непрекъснати наказания и подчинение. В последствие децата могат да имат проблеми със самочувствието, себехаресването и себеуважението.

„Нежно“ родителство

Характерно е за майките, привърженички на удълженото кърмене. Децата се отглеждат в доброта и уважение, като акцент са естествените семейни въпроси. Този модел е близък до модела на прекомерното привързване, но в не толкова задълбочена степен.

Умишлено неотвръщане на плача на бебето/детето

Този модел, според практикуващите го родители, има за цел предотвратяване на разглезването и свикване на бебето/детето да не плаче за всяко нещо. Но според лекарите продължителният плач при бебетата никога не бива да се пренебрегва, защото би могъл да е опасен за мозъка му.

Коментирай