Майчинство

Пасивното пушене при децата увеличава риска от сърдечносъдови заболявания

Увеличава риска от сърдечносъдови заболявания в по-ранна възраст

10.03.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Пасивното пушене е изключително вредно както за възрастните непушачи, така и за децата. При децата положението е особено деликатно, защото техният организъм тепърва се развива. Постоянното излагане на цигарен дим уврежда сериозно стените на кръвоносните съдове, което е предпоставка за по-голям риск от инфаркт в по-късна възраст.

Едно изследване, проведено във Финландия и Австралия, в което са участвали съответно 2401 и 1375 деца на възраст между 3 и 18 години, обобщава, че при измерване дебелината на стените на кръвоносните съдове с ултразвук, е установено значително изтъняване на стените при децата, чиито родители пушат в тяхно присъствие.

Важно е да се отчете, че пасивното пушене при децата увеличава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми с около 20 години по-рано, в сравнение с онези деца, които израстват в среда без цигарен дим.

Според лекарите, провели това изследване, „родителите и онези, които смятат да станат родители, е добре да обмислят сериозно спирането на тютюнопушенето!“. Добре е да бъдат взети под внимание рисковете за сърдечносъдовата система и своевременно да се създаде здравословна среда за израстване на децата, смятат специалистите.

Свързани статии

Проучването не показва по-малък риск ако само единият родител пуши. Така че, това също не е вариант. Ефектът е видим само ако и двамата родители са непушачи. Ако все пак единият родител е пушач, той може да се постарае да ограничи пасивното пушене на детето като избягва пушенето вътре в жилището.

Вредите от пасивното пушене са известни, но това изследване отива малко по-далеч, като показва потенциално необратими увреждания, които настъпват при продължително излагане на цигарен дим. Увредата на детските кръвоносни съдове може да доведе до инфаркт или инсулт във възрастта между 20 и 30 години, както напоследък често се случва.

Родителският пушачески модел обикновено подтиква децата да пропушат в училищна възраст. Активното пушене в ранна възраст е още по-сериозна предпоставка за развитие на здравословни проблеми и усложнения, посочва Daily Mail.

Лекарите апелират към по-съвестно отношение на родителите спрямо пасивното пушене на децата си. „Най-доброто, което можете да направите, за да защитите детето си от пасивно пушене, е просто да спрете вашето активно пушене!“, се посочва още в обръщението, публикувано в Daily Mail.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Истински ужас и най-лошото е, че почти не обръщаме внимание на пасивното пушене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време