Майчинство

Как да успокоим детето при слагане на инжекция?

Освен отвличането на вниманието

11.03.2014г. / 12 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Децата са наплашени от лекари и сестри в бели престилки, лекарства, прегледи и най-вече – инжекции. Те са ужасът за всяко дете. И как няма да е така?! От тях боли, пък и иглите изглеждат плашещо и то не само за децата!

Ето няколко съвета за това как да успокоите детето, докато му бъде поставена инжекция.

Отвличане на вниманието

Това е много успешен метод, който много родители използват по инстинкт. Това помага на децата да стоят мирни, докато се налага убождането. Важно е да стоят мирни, защото най-малкото отклонение може да създаде проблеми.

Разсейването може да стане с играчки, телевизор в стаята, картини, стихчета, песнички, нещо смешно – изобщо, каквото ви хрумне.

Кашляне

Този трик помага при малко по-големи деца. Помолете ги „да изкашлят болката“ преди и след инжекцията. Психологическият ефект е много добър и децата обикновено се успокояват много по-бързо. Действа на принципа на плацебото.

Анимационни филмчета

Ако сте в кабинета на вашия педиатър и там има телевизор, помолете го да включи анимационния канал. Докато любимите анимационни герои на детето ви препускат из екрана, моментът ще е много удобен за поставяне на инжекцията.

Свързани статии

Използвайте упойващи кремове за кожата

Можете да използвате мехлеми, притъпяващи болката. Предварителното намазване на мястото, на което ще бъде поставена инжекцията, ще намали болката на детето. Тези кремове блокират за кратко предаването на информация по нервите и болезнените импулси към мозъка биват „приспани“.

Можете да използвате и охлаждащ спрей.

Останете спокойни

Ако по вашето изражение се чете уплаха и притеснение, неминуемо ще го прехвърлите на детето. Децата са изключително интуитивни и веднага разбират, когато нещо предстои да се случи.

Най-доброто, което родителите могат да направят в моменти на паника е, да оставят лекаря да се справи със ситуацията.

Биберон

Ако детето е малко и все още биберонът го успокоява, не забравяйте да му го предложите. Едно проучване установява, че бибероните могат да намалят болката при кърмачета преди и след ваксинации.

Коментирай