Майчинство

Опасно ли е тийнейджърите да взимат протеинови добавки?

Нуждата от протеини е индивидуална и се изчислява в зависимост от телесното тегло, а не безразборно

12.03.2014г. / 09 43ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Фитнес манията завладя не само възрастните, но и тийнейджърите и подрастващите, които посещават редовно салоните за тренировки, вдигат тежести, помпат мускули в името на момичешкото внимание, но редно ли е да взимат протеинови добавки?

Вредни ли са те за подрастващия детски организъм и кои са най-популярните хранителни добавки сред тийнейджърите?

Какво представляват протеините на прах?

Протеиновите шейкове са основната употребявана хранителна добавка, която се смята за лесен и полезен източник на протеини след тренировка. Сухите протеини са в различни форми, например от суроватка или соя. Суроватъчният протеин се използва най-често.

Те се смесват с мляко или вода и се консумират направо след тренировката за възстановяване на мускулатурата, тъй като след упражненията мускулите изпитват огромна нужда от тези протеини.

Протеините и тийнейджърите

Най-вече за момчетата, които в тийнейджърската си възраст бързат да възмъжеят, да добият релеф на мускулите и да изглеждат по-големи и силни, се отнася призивът на лекарите към по-голямо внимание относно здравето им. Протеините се предписват от фитнес инструкторите в салоните за тренировка, но е препоръчително това да се съгласува с лекар – все пак става дума за крехка възраст, в която детският организъм се развива и добавянето на концентрирани хранителни вещества е нож с две остриета.

Нуждата от протеини е индивидуална и се изчислява в зависимост от телесното тегло, а не безразборно!

Свързани статии

На килограм телесно тегло се приема по 1 грам протеин на ден. Това е стандарт за белтъчините в диетата, които повечето хора получават с храната си. Но ако младежът се упражнява в салона интензивно, вероятно ще има необходимост от добавка за възстановяване на мускулната маса. Така че, протеините в добавка не са напълно изключени, смятат лекарите.

При интензивната тренировка и увеличаването на мускулната маса протеините са особено важни. Хранителните добавки и протеините, когато се вземат в минимални количества под наблюдението на лекар, биха имали благоприятни ефекти.

Лекарите препоръчват протеинови добавки в диетата на тийнейджърите в следните случаи:

  • За семейства, които са вегани и избягват огромна част от стандартните начини за набавяне на протеини чрез месо, месни и млечни продукти и техните производни.
  • Ако вашият тийнейджър тренира усилено в залата и тялото му има нужда от протеини, заради нарастващата мускулна маса.
  • Ако детето започва нова усилена рутина (силов спорт, при който стандартният прием на протеини чрез дневното меню се оказва недостатъчен).
  • Наранявания, особено на части от тялото, които участват активно в ежедневната физическа рутина на детето. Протеиновите добавки биха помогнали за по-бързото възстановяване, но отново под лекарско наблюдение.
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
георги ( преди 5 години )
аз мога ли да си взема протеин без разрешение от лекар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар