Майчинство

Колко важно е насърчаването на близостта между братя и сестри?

Приятелството, което се създава между братя и сестри, е за цял живот

18.03.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Не са ли братята и сестрите най-големият подарък на света едни за други? Приятелството, което се създава между братя и сестри (за съжаление не при всички), е за цял живот. И хубавото е, че каквото и да се случи – нищо не е в състояние да ги раздели! Връзката между тях е много силна, дори понякога по-силна от връзката с майката.

Но понякога нещата не вървят толкова гладко от самото начало. Случва се децата да се карат и бият като малки, да се съревновават болезнено, да се нараняват с думи и да странят едно от друго. Тук основна роля имат родителите. Как да направите така, че децата ви да са приятели от самото начало, та до старини – вижте няколко предложения за насърчаване на близките отношения между братя и сестри, които да приложите на практика!

Говорете за собствените си братя или сестри

Личният пример винаги е най-мощното средство за възпитание и корекция в поведението, когато това е необходимо. Преразказвайте детските си спомени, давайте сродни примери от своя опит. Това е чудесен начин подсъзнателно да вкорените в детското съзнание важността на семейството и силната връзка между членовете му. Децата се нуждаят от добри модели на подражание.

Открийте общите интереси

Всяко дете обича различни неща, но когато се намери балансът, общият интерес, който обединява двете (или повече) деца, насладата от общите занимания е огромна! Насърчавайте децата си да строят къщички от строители заедно, нека куклите им да „живеят в съседство“, пускайте им музика, под чийто звуци да танцуват общ танц (можете да си измислите дори своя хореография). Съчетайте полезното, красивото и приятното така, че да подбудите интереса на децата към различни дейности и същевременно едно към друго.

Насърчавайте докосването

Когато родителите довеждат новороденото бебе вкъщи, обикновено се притесняват да не би по-голямото дете без да иска да нарани бебето. Чуват се възклицания като: „Не го пипай!“ или „По-внимателно! Остави го да спи!“. С тези фрази има опасност да постигнете обратния ефект – по-голямото дете да се почувства пренебрегнато като по-маловажно, щом обръщате толкова внимание на спокойствието на бебето. Всяка детска психика е индивидуална и реакциите съответно са различни. Прецизността в подбора на методите ви трябва да е премерена и съобразена. Оставете голямото дете да докосва, разглежда и изследва новото си братче или сестриче – така от първия момент се създава силната връзка.

Свързани статии

Давайте на братята и сестрите общи задачи

Възлагайте на по-големите си деца определени ангажименти спрямо по-малките. Разбира се, без да го правите насила. Ако детето чувства това като задължение против волята му, има опасност от обратния ефект. Можете да помолите голямото си дете да участва в приготвянето на вана за по-малкото, или да ви помогне да приспите малкото му братче или сестричка, като придържа бутилката с мляко или ви помага да люлеете люлката му.

Насърчавайте държането за ръце

Простият закон за физическия контакт винаги работи! Дори и в интимните отношения между възрастни – когато докосването и физическият допир с годините изчезне, отношенията сякаш изстиват. Затова когато децата тичат на полянката или на детската площадка, насърчавайте ги да го правят заедно, хванати за ръчичка.

Аплодирайте нежната грижа

Винаги отбелязвайте с положителен знак, когато по-голямото дете направи нежен жест към по-малкото. Поздравявайте ги и им обръщайте внимание всеки път, щом видите проява на нежност и ласка. Гордостта на лицето на детето е незаменима награда!

Приспивайте ги заедно

Спането заедно също е метод за сближаване, толкова природен и естествен, колкото инстинктивната връзка майка-дете. Поне докато заспят можете да ги слагате заедно едно до друго на едно легло, да им четете приказка, а след това по ваша преценка да ги слагате по креватчетата. Така ще останат сладки и уютни спомени в техните главички и един ден ще си спомнят с радост чутите приказки и хубави моменти.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Първата Силвия ( преди 10 години )
Е, да, зависи си от човека все пак. И при най-доброто възпитание винаги има "Черни овце" в семейството. Но за общия случай мисля, че е вярна статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Друга Силвия: ( преди 10 години )
Аз пък не мога да понасям сестра си, въпреки прекрасното възпитание, дадено ми от мама и тате и от няколко години съм спряла всякакви контакти, дори обаждания по телефона, защото ***.тката ме търси само за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 10 години )
възпитанието играе много голяма роля за тази връзка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 10 години )
Така е. Много съм благодарна на мама и тате за възпитанието, благодарение на което сега със сестра ми сме си най-близките приятелки. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар