Майчинство

Борбата със злоядото дете – преодолима!

Как да включим здравословната храна в менюто на детето?

20.03.2014г. / 16 55ч.
Илияна Николова
Снимки: Photl

Снимки: Photl

Повечето деца са злояди. Дори да не са от най-тежките случаи, все има храни, които не искат и да опитат! Най-мразени са плодовете и особено зеленчуците! Още от бебешка възраст много деца не обичат банановата, спаначената каша, изобщо листните зеленчуци, дори и доматите заради воднистата вътрешност, която за много деца изглежда „лигава“ и неапетитна.

Много са детските извинения, с които малчуганите правят всичко възможно да избегнат храните, които не обичат или не искат да опитат, но родителите знаят, че хранителният режим трябва да е богат и изключването на различни храни в детска възраст не се отразява особено добре на растежа и развитието.

Как да накараме злоядото дете да се храни разнообразно?

Бъдете добър модел за подражание

Много изследвания показват, че децата са склонни да копират поведението на родителите си, включително и вкуса им към храната. Ако държите децата ви да наблягат на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, гледайте тези храни да преобладават в хладилника ви и децата ви да ви виждат как ги консумирате с удоволствие.

Свързани статии

Бъдете позитивни

Специалистите констатират, че в повечето случаи никой не е в състояние да подмами детето да опита определена храна, ако то не иска. Според психолозите това може да доведе до негативни асоциации с храната. За да „надхитрите“ детето, използвайте метода на отброяването. Установено е, че неслучайно на децата се казва: „Хайде само 5 хапки да изядеш!“. Така децата добиват предварителна нагласа за това колко трябва да хапнат и са склонни да изядат дори повече.

Предлагайте разнообразие

Децата обичат да бъдат изненадвани. Можете да играете с тях на различни игри, като „Познай какво съм ти приготвила?!“ или „Ако хапнеш от това, печелиш...“. Така по атрактивен начин ще внесете разнообразие в менюто им. Добавяйте по малко от здравословните продукти, които смятате, че трябва да влизат в дневното меню, но без да ги натрапвате. Например, малко настъргано авокадо в салатата, настърган морков върху пицата или маслини и тофу към сандвича.

Бъдете внимателни със здравословните съставки

Например, ако детето ви отказва зеленчуци, все пак можете някак си да ги промъкнете в чинията. Ако се притеснявате, че неговият прием на калций е намален, поради малка консумация на кисело мляко – включете го тайничко във вкусно смути! Ще ви отнеме 5 минути.

Снимка: Photl

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Веселяк ( преди 10 години )
Как няма да се муси детето, като сте му напълнили чинията с тесто?!Нарежете от любимия му плод за закуска, или на обяд направете яхния (друго готвено), за вечеря нещо леко (салата и др.. леки мазнини, белтъчини, меса... и др.)Ако е възможно да е разделно храненето е най-леко за стомаха да се преработва..ПОздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар