Майчинство

Неща, които родителите трябва да знаят за малките деца

Гневните избухвания могат да бъдат укротени

23.03.2014г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Тъкмо когато си мислите, че най-накрая сте схванали как да се справяте с бебето, то започва да навлиза в следващата фаза от развитието си – възрастта на така наречените малки деца. Обикновено с това название се маркира възрастта около 3-4-годишна възраст. В този бурен период настъпват наистина много промени у детето, а често родителите се чувстват безсилни да се справят с внезапните промени и шеметното израстване на мъничето им. 

Постоянни трансформации

Годините, в които детето прохожда, проговаря и изобщо – опознава света, минават като един миг. Малкото дете пораства толкова бързо, че родителите дори не усещат кога минава времето. Затова трябва да са подготвени за големите скокове в развитието на детето през този кратък период. По време на прехода от кърмене към бутилка, и от бутилка към същинска храна, детето вероятно ще има огромна нужда от успокоение и подкрепа от мама и тати, така че бъдете сигурни, че сте наясно с промените, които ви очакват. 

Гневните избухвания могат да бъдат укротени

С внезапни изблици „Не!“ и забрани няма да успеете да укротите малкото дете. На тази възраст егоцентризмът у децата все още е силно развит. Искат всичко за себе си когато и колкото поискат. Затова вероятно се чувствате безсилни от честите избухвания в рев, когато детето иска нещо. 

Ключът в овладяването на тези състояния е да се съсредоточите върху насърчаване лидерските способности и независимостта на мъничето си вместо да го насивате да прави онова, което вие искате. 

Мръщенето срещу храната е нормална фаза

Децата отказват да ядат плодове и зеленчуци, или всичко, което не е бисквитка или солетка. Тези с пълнеж са особено привлекателни! Притеснявате се, че детето ви има риск да се разболее или да не израсне достатъчно здраво? Добрата новина е, че този етап не е чак толкова дълъг и няма чак толкова голяма опасност от последици. Ще дойде момент, в който ще започнете да упражнявате по-голям контрол върху стила на хранене на детето. 

Изграждането на двигателни умения у детето е много важно

Затова не спирайте детето ви да лудува навън. По този начин децата упражняват двигателния си апарат и усъвършенстват фината моторика. Хвърлянето на голяма топка, катеренето по катерушките, люлеенето на люлките – всички тези дейности са необходими, освен забавни!

Налице е широк набор от „нормалности“ по отношение на развитието на речта

Ако детето ви започва да проговаря малко по-късно от другите ви познати деца, ако усещате някакво забавяне в речта или продължителна употреба на бебешки думи – не се притеснявайте! Това не означава задължително, че детето има някаква аномалния по отношение на речта! Постарайте се да устоите на изкушението да сравнявате детето си с останалите. 

Коментирай