Майчинство

Трикове, с които да накарате детето да съдейства

Превърнете нещата в игра

04.04.2014г. / 16 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Родителите, чиито деца са в предучилищна или ранна училищна възраст знаят колко е трудно да накарат децата си да сътрудничат за каквото и да било. Вероятно непрекъснато се питате – защо не иска да изпълнява това, което казвам?

Има моменти, в които сте изморени, безсилни и искате детето просто да изпълни онова, за което го молите. Но това не се получава.

Много характерна черта за повечето деца е да не съдействат нарочно, именно защото се изисква от тях. Естествено, никой не може и не бива да бъде принуждаван да прави нещо против волята си. Но е добре децата да знаят, че понякога в живота ще им се наложи да правят и неща, които не са особено по вкуса им.

В помощ идват някои малки родителски трикове, които да помогнат да се справите с тежката задача, наречена възпитание. Как да накарате детето да сътрудничи, когато то всячески се противи?

Правило №1 – Поканете, а не изисквайте

Повечето родители са свикнали да изискват от децата си, да поставят прекалено строги правила, без да обясняват защо го правят. Прекалената взискателност може да срещне умишлена съпротива от страна на детето. Ако искаме децата ни да сътрудничат, ние трябва да се проявим като зрели хора и да дадем добър пример.

Когато искате детето да изхвърли боклука, например, можете да го попитате: „Ще бъде ли проблем да изхвърлиш боклука?“ вместо „След 5 минути да си изхвърлил боклука!“. Заповедническите форми често са отблъскващи и насаждат желание за обратна реакция.

Правило №2 – Превърнете нещата в игра

Децата обичат да играят. Ако можете да превърнете някоя ситуация в забавна, направете го. Нужни са ви малко повече креативност и спонтанност. Винаги когато можете да обърнете сериозната страна на нещата на игра – направете го! Да направите нещата по-забавни е не само чудесен начин да спечелите сътрудничеството на детето си, но и начин да се насладите на времето, прекарано с тях.

Правило №3 – Спрете да се повтаряте

Това е често срещана грешка, която почти всички родители правят, особено когато не получават резултатите, които искат. Повтарянето до болка е последното нещо, което искате да правите и въпреки това го правите, защото не знаете какво друго ще накара детето да ви послуша.

Свързани статии

Децата са много интуитивни и са способни да съберат всякаква информация от вашите реакции, изблици и методи и след това да ги използват в свой интерес, особено когато искат нещо. Затова е много важно да запазвате самообладание, да не изпускате нервите си и да не повтаряте едно и също по 100 пъти. Ако го правите – използвайте различни думи и похвати.

Правило №4 – Делегирайте им задължения и отговорности

Нека децата се научат да бъдат отговорни и да знаят, че в живота ще има неща, които зависят от тях. По този начин ще получите по-голямо сътрудничество чрез отговорността. Тази техника работи особено добре заради желанието на детето да се докаже, да покаже, че може да се справи със задълженията, с които сте го натоварили.

Правило №5 – Сътрудничете си с тях

Има моменти, в които детето няма как да се справи с поставените задачи. Това е повече от нормално. Използвайте тези моменти, за да си сътрудничите и по този начин да засвидетелствате подкрепата си като родители. Нека детето да разбере и да свикне с мисълта, че понякога са нужни повече хора или сформирането на екип, за да се получи нещо. Да работиш винаги сам е почти невъзможно, затова е хубаво да умеят да разпределят задълженията и да изградят способности за съвместно сътрудничество.

Коментирай