Майчинство

Какво никога да не споделяте в интернет за детето си

Бъдете внимателни какво споделяте в мрежата пряко и косвено за децата си

14.04.2014г. / 13 36ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

През миналата година „селфи“ (англ. Selfie) определено стана дума на годината. Но думата „споделям“ без съмнение ще стане дума на десетилетието! Стана повече от модерно да споделяме всичко за живота си – готварските си рецепти, настроението си, чувствата си, модни съвети, ваканционни спомени и снимки – целият ни живот сякаш вече тече паралелно наяве и в мрежата!

Все пак, въпреки нашите желания да бъдем „отворени книги“, има някои неща, които родителите никога не трябва да споделят за децата си в мрежата.

Социалните мрежи са платформа, на която много лесно могат да се обменят идеи, опит, съвети, страсти и разочарования. Но само, защото можем да публикуваме разни неща, не означава, че трябва да го правим. Като родители трябва да знаем, че онова, което споделяме по отношение на родителските въпроси засяга пряко и децата ни, тяхното самочувствие и права. Затова бъдете внимателни какво споделяте в мрежата пряко и косвено за децата си!

Ето с какво трябва да внимавате!

Проблеми, свързани с връзката на детето ви

Ако тийнейджърът ви има проблематична връзка, не бързайте да търсите съвет чрез ваша публикация в интернет. Не забравяйте, че вече дори 13-14-годишните ученици имат профили в социалните мрежи, да не говорим за по-големите гимназисти. Публикуването на подробности около личния живот на детето ви може да достигне до познати, а така компрометирате достойнството и авторитета му.

Проблеми, свързани с дисциплината на детето ви

Ако малчуганът ви има лоши оценки в училище или има големи забележки по отношение на поведението, дори порицание от класната, не споделяйте подробности в мрежата по тези въпроси. Или ако го правите – не споменавайте имена. Личната информация във форумите може да се окаже спънка за по-нататъшното развитие на детето ви.

Свързани статии

Не споделяйте лошите навици на детето си

Всички имаме лоши навици и не се гордеем с тях. Замислете се – бихте ли се зарадвали, ако някой ваш близък публикува подробности от срамните ви лични моменти?

Нощно напикаване

Това е доста срамно и подобен проблем би се превърнал в повод за нескончаеми подигравки, ако стигне до ушите на съучениците на детето ви, ако вече е в училищна възраст (защото този проблем, за съжаление, може да продължи и дотогава). Ако детето ви е достатъчно голямо, за да разбира проблема и да се срамува от него, не го правете публично достояние. По-скоро говорете в семейството за проблема и решенията му.

Цикълът на дъщеря ви

Настъпването на менструалния цикъл за почти всички момиченца е черна дата в живота им. Всичко детско се помрачава от този неприятен, но неизбежен женски момент. Повечето момичета го преживяват тежко и трудно свикват с мисълта, камо ли с онова нещо върху бельото им. Ако дъщеря ви сподели нещо лично с вас, нека си остане между вас.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
!!! ( преди 10 години )
7 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
То изобщо не е добре да се споделя във Фейсбук, а за децата въобще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар