Майчинство

Татковци, създайте силна връзка с детето!

Ролята на бащата е от изключително значение от самото раждане на бебето

07.05.2014г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Присъствието на бащата в живота на детето е много важно и има своето специално място. Още от самото раждане е необходимо бързо установяване на пълноценна връзка между бащата и детето. Всички знаем, че бащиният инстинкт идва малко по-късно, не е моментален като майчиния. Затова понякога трябва малко да се подпомогне.

Според някои изследвания присъствието на бащата дори е свързано с положителното наддаване на тегло при бебета, родени с поднормено тегло. Тези бебета започват да наддават достатъчно ако бащите им са около тях, държат ги на ръце и ги люлеят. Това навежда на заключението, че фигурата на бащата не е важна само при подрастващите, тя е важна от самото начало!

За татковците, които имат известни трудности с установяването на по-здрава и пълноценна връзка с децата си, особено след раждането, сме подготвили няколко съвета, които ще помогнат в изграждането на здравословната връзка.

Усъвършенствайте родителските си умения преди да се роди бебето

За да бъдете в състояние да отговорите на всички физически и емоционални нужди на бебето е необходимо да се подготвите предварително за това какво представляват тези нужди и какво бихте могли да направите, за да ги удовлетворите. Да бъдеш в състояние да откликнеш на тези нужди е един много силен начин да изградиш връзка с детето си.

Свържете се с други татковци

Защо не? Майките го правят – постоянно разменят опит, било то чрез приятелки, било то чрез други майки на детската площадка. Ако имате проблем с измислянето на начини за справяне най-лесното, което можете да направите, е да обмените опит и да научите нещо ново.

Свързани статии

Дръжте бебето по-често

Може да ви звучи като нещо естествено и инстинктивно, което няма нужда да бъде включвано в списък със съвети, но много бащи се боят да държат бебетата, за да не ги наранят, изпуснат или изплашат. Добре е бебето да свиква с фигурата ви. Дори да заплаче, не се отказвайте – носете го на ръце колкото може по-често.

Посещавайте педиатъра заедно с майката и бебето

Важно е семейството да бъде заедно. Добре е също да сте в течение на това какви имунизации има бебето, как напредва с растежа, храненето, какво е преболедувало – изобщо цялата необходима информация. Участвайте в процеса на израстването, не бъдете страничен наблюдател.

Прекарвайте повече време насаме с бебето

Изследванията, направени в по-късен етап от живота на детето показват, че бебетата, които са прекарвали повече време с бащите си имат по-голям напредък в познавателното развитие, по-любопитни са и имат голям интерес към света.

Връзката на бащата с детето е свръхнеобходима, защото тя има някои съществени разлики от връзката с майката. Затова тези два вида отношения между дете и родители не могат да бъдат взаимно заменяеми.

  • Бащите са по-груби – благодарение на техните мозъчни различия спрямо майките, бащите са по-склонни към физическа игра за децата, докато майките изразяват съпричастност чрез думи и нежност.
  • Бащите бърборят – когато бебето гука и говори на бебешки език и бащите са склонни да го правят. Мъжете имат тази наклонност да се вдетиняват много лесно, което пък улеснява създаването на връзка с детето.
  • Бащите учат децата на самоконтрол – физическата сила на мъжете играе важна роля при научаването как да се сдържат и управляват силната емоция и импулсите.
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
:) Моят син много обича игрите с татко си. Е, сега е в периода, когато ме ревнува от него - на 3 г. е - но пак е много сладко да гледаш как "момчетата" се "петелчат" един на друг :)! Обичам ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )