Майчинство

Често срещани очни проблеми при децата

Техните решения и методи на лечение

22.05.2014г. / 15 12ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравето на децата е грижа №1 за всеки родител. Няма родители, които да не се притесняват за нормалното израстване на отрочетата си. За съжаление, крехката имунна система на децата не може да се справя с много болести.

Но при децата се срещат и редица очни заболявания, които имунната система няма как да пребори изобщо, защото те не са подвластни на нея. Затова родителите трябва много да внимават, да водят децата на редовни контролни и профилактични прегледи, за да хванат тези заболявания и изменения навреме.

Хубавото при повечето от тях е, че ако са диагностицирани навреме, очните заболявания и състояния при децата могат да бъдат коригирани.

„Лениво око“ (амблиопия)

„Лениво око“ представлява намаляване или липса на зрение в иначе напълно нормално око. Обикновено се появява само в едното око и е обратимо състояние. Но ако не бъде коригирано навреме, има рискове за зрението на детето. Състоянието засяга около 2% от децата. Ранното лечение дава много добри резултати.

Астигматизъм

Той е резултат от това, че едното око има неправилна форма на роговицата. Това може да доведе до замъглено зрение. Децата с астигматизъм се нуждаят от очила. По принцип астигматизмът не се лекува, но при децата може да бъде сведен до минимум при корекция с правилното стъкло.

Блефарит (подути клепачи)

Блефаритът представлява възпаление на мастните жлези на клепача и обикновено води до подуване на целия клепач, образуване на слъзни корички по миглите. Детето се оплаква от усещане за чуждо тяло в окото. Лекува се с компреси, ексфолианти, капки. Ако налице е инфекция могат да бъдат предписани антибиотици. Веднага се посъветвайте с лекар.

Свързани статии

Конюнктивит

Почти няма дете, което да не е страдало от конюнктивит. Представлява зачервяване на клепача и сълзене на окото, особено през нощта. Сутрин детето изпитва трудност да си отлепи клепачите, заради засъхналия секрет.

При кърмачета и по-малки деца обикновено се причинява от вирусни или бактериални инфекции. При по-големите деца – от замърсяване или алергии. В зависимост от причината лекарят ви ще реши какво да бъде лечението. Обикновено се изписват капки за очи и мехлем.

Наранявания на роговицата

Тези състояния се случват, когато децата прекалят с лудешките игри. Получава се при влизане на предмет в окото, одраскване с пръсти или остри играчки. Има опасност от разкъсване, затова веднага, щом забележите, че има проблем, заведете детето на преглед.

Лечението се състои от антибиотици и поставяне на пластир, който да предпази от инфекция.

Далекогледство и късогледство

И двете състояния на окото в детска възраст могат да бъдат коригирани в голяма степен с помощта на очила. При далекогледството успеваемостта в свалянето на диоптрите е голяма, в зависимост от постоянството на носенето на очилата.

Птоза

Птозата е състояние, при което се наблюдава слабост на мускула, който отговаря за клепача и го прави по-затворен. Този проблем е по-скоро козметичен и няма опасност за зрението. Въпреки това, птозата може да попречи на зрението, заради смъкването на клепача, особено на периферното зрение. Корекцията изисква лека козметична операция.

Коментирай