Майчинство

Какво могат да научат майките от татковците за възпитанието?

Превърнете възпитанието в игра

21.05.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Майката и бащата в повечето двойки имат различен стил на възпитаване. Обикновено оттам идват и неразбирателствата по отношение на отглеждането на детето. Често единият родител смята, че другият върши нещата погрешно и обратното.

Истината, както в много случаи, е по средата. И мъжете, и жените имат своите положителни влияния върху детската психика и е важно и двата авторитета да присъстват в живота на детето и то равнопоставени.

Според изследвания по цял свят, ролята на бащата в едно семейство е изключително важна. Детето, което има бащиния авторитет до себе си, се чувства по-сигурно, по-любопитно е, по-малко вероятно е да изпуска нервите си, когато мъжката фигура е наблизо.

Затова е важно да откриете вашия стил на възпитание като двойка, да зачитате методите на другия и най-важното – да не спорите за това пред детето. Изглаждайте разминаванията насаме, докато откриете баланса.

Какво майките могат да научат от бащите по отношение на възпитанието?

Превърнете възпитанието в игра

Независимо дали сменят пелена, мият зъбки или хранят детето, татковците почти винаги са готови да превърнат иначе скучното и досадно за децата занимание в игра.

Ако сменят пелени – ще сложат чистата пелена на главата си като шапка и ще разсмеят детето, ако го хранят – ще превърнат лъжичката в кръжащ самолет, ако мият зъбките заедно с детето – ще озвучат четката за зъби като „пуф-пафкащ“ влак! Измислете забавен начин да накарате детето да прави това, на което се опитвате да го научите!

Свързани статии

Използвайте думи на възрастен

Майките са склонни да се глезят заедно с децата и да говорят на бебешки език, за разлика от татковците. Мъжете говорят така, както говорят поначало и това е добре от гледна точка на развитието на речта у малките. Те свикват с правилното произношение на думите и се стремят да ги възпроизвеждат така, както са ги чули. Това е полезно и дамите могат да почерпят опит в това отношение от мъжете си.

Бъдете отворени за рисковани ситуации

Вие сте нервна всеки път, когато детето се качва на висока пързалка или кара колело без помощни колела? Нормално е, но трябва да се отпуснете. Научете се от татковците, които са склонни да помагат на децата в рисковани игри. За майките е добре да преодолеят своята свръхпротективност спрямо децата, за да се научат те да се справят в по-трудни ситуации, да се учат лесно и да усъвършенстват фината моторика.

Съчетайте полезното с приятното

За да възпитате децата да са спретнати и да имат отговорност към домакинската работа, не е нужно това да става задължително със строгост. Можете да вземете пример от татковците, които могат да обърнат на игра всяко едно сериозно занимание, като подреждането на стаята или сгъването на дрехите. Превърнете го в игра!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 9 години )
Мила, то е както си го направиш. Не мисли че на таткото му е много хубаво само да му мрънкаш, остави го малко и той да направи нещата по неговия си начин, да сбърка, ама да е доволен и по често ще ти помага, ще видиш. Ако му дуднеш само ще му писне бързо, много ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Е така, ама като всички грижи за детето на нас жените лежат, а мъжлето се появява за час-два след работа, лесно му е да е весел и да забавлява детето! Ние като нямаме минута свободна, как да не сме изнервени и строги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Това важи повече за момичета, при момчетата майката си е празник, дори да е всекидневен : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Майката почти винаги е делникът, а бащата празникът за детето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар