Майчинство

Кое подтиква децата към самоубийство и девиантно поведение?

И какви са последиците?

28.05.2014г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пренебрегването на едно дете от неговите родители може да се окаже по-пагубно, отколкото мислите. Един невнимателен ход във възпитанието на детето може да доведе до тежки последици. Липсата на заинтересованост от страна на родителите, може да подтикне детето към наркотиците, алкохола, престъпността и дори самоубийството.

Изследванията в областта на училищната психология показват, че много често гореспоменатите девиантни прояви се наблюдават при деца, отраснали в условията на липса на родителска грижа или тотална незаинтересованост от страна на родителите.

Причините за подобно поведение от страна на родителите са многобройни и поправянето на поведението на децата зависи в голяма степен от промяната в поведението на родителите.

Интересен е фактът, че родителска незаинтересованост се наблюдава най-често при млади самотни майки, които са изпаднали в трудност с отглеждането на детето, което много често се оказва плод на нежелана или непланирана бременност.

При тези случаи обикновено децата се изоставят от майките в домове за сираци или се отглеждат във враждебна среда на безразличие, понякога дори гняв и агресия. Оттук следват по-нататъшните проблемни прояви на детето.

Такива прояви не се наблюдават само при деца, отгледани във враждебна среда. Родители, които работят по цял ден, за да осигурят нормалното съществуване на децата, рискуват също да постигнат проблемно поведение от страна на децата. Колкото и играчки и скъпи устройства да успеете да купите на децата си, колкото и джобни да им давате – нищо не може да замени вниманието към детето, заинтересоваността към това, което му се случва!

Последици

Последиците от един такъв невнимателен стил на възпитание могат да доведат до много сериозни проблеми. Тези проблеми влияят във всеки един аспект от живота на детето в по-късен етап.

Свързани статии

Децата не са запознати с основните правила за държание в обществото, а това може да предизвика редица проблеми от социален характер. Освен това, тези деца са неуверени в себе си, защото не се чувстват обичани и ценени. Имат проблеми със самочувствието и самооценката.

Има вероятност да гледат на околния свят с прекалено безразличие. Има опасност да се „самовъзпитат“ като безотговорни и непочтени хора, които обществото да отритва.

Деца, които не чувстват любовта и подкрепата на родителите си, са най-склонни към самоубийство! Затова в никакъв случай не бива да се допуска родителско нехайство спрямо възпитанието и отглеждането на децата.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )