Майчинство

Вкусни рецепти за бебешки пюрета

Съдържат продукти, богати на витамин A и C

29.05.2014г. / 16 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Бебешките пюренца са една от първите храни, които бебето започва да получава след третия месец. Захранването на бебето започва с плодови, зеленчукови и постепенно се добавят месни и рибни пюрета.

Споделяме няколко лесни рецепти за бебешки пюрета, които да пробвате в случай, че не сте.

Пюре от моркови и сладки картофи

Тези зеленчуци са с високо съдържание на витамини А и С и полезни на фибри. За да направите вкусно пюре ще ви трябват 1-2 сладки картофа и 2-3 моркова. Зеленчуците се обелват и нарязват на парчета, след което се слагат да се сварят добре.

След като са добре сварени може да ги пасирате с пасатор и ако е необходимо да добавите малко вода, за да стане пюрето гладко.

Пюре от боровинки и спанак

Това пюре ще достави на бебето много витамини А, С и Е, калций и флавоноиди. За направата на пюрето ще са ви необходими 2 и 1/2 чаша пресен спанак, 1 и 1/2 чаши боровинки.

Сложете спанака да се свари за няколко минути. След като се свари добре, сложете го в кухненски робот, добавете боровинките и малко вода. Само след няколко минути ще получите страхотно гладко пюре.

Свързани статии

Пюре от пилешко месо с моркови и сладки картофи

За направата на пюрето ще са ви необходими пилешки гърди без кожата, морков и картоф. Пилешкото месо може да го изпечете или да го сварите. Зеленчуците също трябва да бъдат добре сварени.

Сложете всички съставки в кухненски робот и пасирайте добре. Ако сте варили месото, може да добавите към пюрето и малко от бульона, за да стане съвсем гладко.

Гуакамоле от авокадо и банани

Ще ви трябват добре узрял банан и добре узряло авокадо. Ако авокадото е меко на пипане, значи е готово за консумация. Отново в кухненски робот смелете добре съставките. Към тях може да добавите морковче, но сварено или свежи боровинки, а защо не и диня.

Пюре от ябълки и круши с канела

Трябват ви 2-3 добре узрели и обелени ябълки. Нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджера с вода, колкото да ги покрие. Добавете малко канела. След като плодовете са добре сварени, може да ги пасирате.

Не изхвърляйте канелената вода, в която са се варили. С нея може малко да разредите пюрето, за да стане съвсем гладко.

снимка: thinkstock

Коментирай