Майчинство

Родителски навици, които трябва да прекратите

Как да усъвършенствате родителските си умения?

03.06.2014г. / 17 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да си родител е най-трудната задача в живота на човек. Може да сте много добри в професията си, в отношенията си с околните, но в родителството и възпитанието да се провалите.

Всъщност, за да не се провалите напълно, има някои навици, които да прекратите, за да бъдете по-ефективни във възпитанието. Детето научава важните уроци за живота от вас, има вас за пример, според който да развива личностните си характеристики и затова вие трябва да сте максимално полезни и позитивни в името на детето.

Кои са навиците, които трябва да преустановите, за да бъдете по-добър родител?

Да съдите другите родители

Признайте си, че правите това доста често! И това е съвсем нормално. Всички сме виждали как родители крещят на децата си пред всички в парка или на детската площадка, и това ни възмущава. Но вместо да съсредоточите енергията си върху това да критикувате чуждите реакции пред детето, помислете с какво вие можете да промените и преосмислите собственото си поведение и възпитание. Къде, може би, грешите?

Негативно говорене за себе си

Може да има неща, от които се срамувате или които искате да промените в себе си, но не е полезно детето да ги чува. Вие сте основният му авторитет и не е добре да акцентирате върху слабостите и недостатъците си. Не става дума да си създавате безупречен имидж пред детето, но е важно да не говорите непрекъснато колко сте дебела или колко ви е трудно да се справите с дадена задача.

Избягвайте пренебрегването на детето

Този съвет е до болка познат, но въпреки това много родители правят тази грешка – да обръщат повече внимание на други хора, за сметка на детето си. Когато сте в почивка, през уикенда или просто се разхождате с детето в парка, опитайте се да не обръщате внимание на звънящия телефон или просто го изключете! Ще видите колко добре ще се почувствате и вие, и детето като прекарате малко качествено време заедно!

Недейте да злословите срещу хората, които децата ви обичат

Независимо дали това е бившият ви съпруг, баща на децата ви или свекърва ви, която им е баба – говоренето и критикуването на близките до децата ви авторитети може да обърка ценностната система на малчуганите. А и да развали отношението им както към другите, така и към вас.

Свързани статии

Не се опитвайте да контролирате всичко

Не сте всемогъщи и манията за свръхконтрол над децата и това какво се случва с тях, може да окаже сериозно влияние върху самочувствието им, способностите им да се справят с трудностите в живота, както и върху самооценката им.

Не се съгласявайте с всичко

Прекомерното угаждане на желанията на децата е вредно за тяхното чувство за такт. Ако всичко им е позволено, ако са презадоволени с всякакви блага, има опасност децата да се превърнат в разглезени хора, неуважаващи личността на околните. Това би предизвикало редица трудности в социалните взаимоотношения на децата в бъдеще.

Казвайте „Обичам те“

Тези две важни думички биват пропускани изключително често. Не само към децата, но и към останалите важни хора в живота ни. Не бива да забравяме да си напомняме колко се обичаме, защото не знаем кога за последен път ще видим любимите си хора. Нека чуват колко са важни за нас!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Валери ( преди 9 години )
3 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Свободно време