Майчинство

Следродилен тиреоидит – симптоми и лечение

Как да познаем дали страдаме от смущения в щитовидната жлеза след раждането и какви са мерките, които трябва да вземем?

04.06.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимки: Thinkstock

Снимки: Thinkstock

Заболяванията на щитовидната жлеза стават все по-чести през последните 2 десетилетия. За съжаление, според статистиките всяка 4-та жена в България страда от някаква форма на възпаление на тази толкова важна за редица жизнени процеси жлеза.

По време на бременността, а и преди това, щитовидната жлеза изпълнява важни контролни функции. От изключителна важност е стойностите на тироидните хормони да са в референтните граници, за да може и майката, и бебето да са в добро здраве.

Жените с установен тиреоидит преди бременността е добре да взимат необходимите мерки, за да поддържат нивата на хормоните в норма. Но какво се случва, ако настъпи тиреоидит след раждането?

Какво е следродилен тиреоидит?

Следродилният тиреоидит се определя като възпаление на щитовидната жлеза след бременността и раждането. Може да се появи дори след спонтанен или плануван аборт. При този вид възпаление щитовидната жлеза се подува и функционалната и тъкан (паренхим) започва да не работи нормално.

Вследствие жлезата навлиза в състояние на хипотиреодизъм или хипертиреоидизъм, в зависимост от това дали произвежда твърде много или твърде малко хормони.

Успокоителното е, че обикновено с течение на времето след раждането този възпалителен процес отшумява и жлезата връща нормалните си функции. Повечето жени нямат никакви симптоми и оплаквания. По-вероятно е това състояние да се получи при жени, диагностицирани с диабет тип 1.

Свързани статии

Какви са симптомите на следродилен тиреоидит?

Въпреки че първоначално рядко се усещат симптоми, това състояние се характеризира с ускорено сърцебиене, внезапна и необяснима загуба на тегло (хипертиреоидизъм), нервност, умора и повишена чувствителност към топлина.

При хипотиреоидизъм симптомите са необяснимо наддаване на тегло, дрезгав глас, запек, подпухнало лице, умора, повишена чувствителност към студ.

И при двата варианта на състоянието се наблюдава известно подуване в областта на гръкляна.

Диагнозата се поставя след преглед при специалист ендокринолог и кръвни изследвания на нивата на тиреоидните хормони.

Лечение

Докато симптомите не са прекалено силни, специалистите не предписват никакво лечение. Практиката е да се изчака симптомите да отшумят и състоянието да затихне от само себе си. Ако обаче продължи твърде дълго с прекалено високи или ниски стойности на хормоните и прекалено силно изявени симптоми, се налага лечение.

Това е така, защото около 25% от жените, страдащи от следродилен тиреоидит, развиват трайна намалена или увеличена функция на щитовидната жлеза. Профилактиката е много важна в превенцията и навременното регулиране на това автоимунно заболяване.

Коментирай