Майчинство

Чести грешки при приспиване на децата

Липса на рутина

16.06.2014г. / 17 46ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Приспиването на малките деца много често се оказва проблем, особено за по-младите родители. Следобедните дремки и нощният сън са необходими, за да расте детето здраво и жизнено, а и да възстанови изразходваната енергия по време на игра през деня.

Доста деца страдат от проблеми със съня. Оказва се, че в основата на тези проблеми доста често без да искат се оказват родителите. Кои са най-често срещаните грешки, които родителите допускат при приспиването на децата, както и по време на техния сън?

Твърде късно заспиване

Децата в училищна възраст в днешни дни спят много по-малко от връстниците си през миналите години. Едно проучване сочи, че децата през 70-те и 80-те години на миналия век са си лягали много по-рано и са имали много по-пълноценен сън.

Вероятно това се дължи на липсата на отвличащи вниманието от съня дейности, като компютърните игри, телевизията и прекалената натовареност в училище. Затова е важно да се набляга на ранното лягане, доколкото е възможно.

Разчитате на дремките в движение

Много родители смятат, че ако детето е подремнало на задната седалка на колата или по време на пътуване в самолет или влак, това е достатъчно, за да не се налага да го слагат да спи по-рано.

Съветът на специалистите е движението да се използва за успокояване, не за сън. Това ще ви помогне да успокоите напрегнатото или разстроено дете, като го сложите в люлка например. Но след като детето заспи, спрете движението. Важно е сънят да става в статично положение.

Пропускате рутината преди лягане

С бебетата може да се предположи, че рутината задължително е налице – къпането, повиването, приспиването. Това е поредица от все успокояващи действия, които са необходими за бързото заспиване и качеството на дълбокия сън през нощта.

Свързани статии

Родителите на по-големите деца невинаги настояват за установяване на определена рутина и оставят децата да правят каквото сметнат за добре след вечеря. Това крие рискове от поява на смущения в съня, безпокойство, умора, затрудняване в училищните занимания.

Затова е важно да измислите поредица от задължителни ритуали, които детето да изпълнява всяка вечер преди лягане. Ако трябва се включете и вие в тези ритуали.

Приспиване в леглото на родителите

На всички родители се е случвало децата им да дойдат разстроени посред нощ или преди да заспят и да поискат да спят при мама и тате. Този метод на приспиване е противопоказен за децата.

Проблемът в този метод е, че е непоследователен за децата. Това може да не се случва всяка вечер, а няколко пъти в седмицата. Именно това влияе зле върху установяването на успокояваща рутина.

Премествате детето от детското креватче в самостоятелна стая твърде рано

Не трябва да смятате, че щом детето ви е навършило 2 години, то вече е голямо и трябва да се приучава да спи само. Прекалено малкото дете не спи спокойно, ако знае, че е само. Скоро след като е заспало то може да се събуди и да се разплаче. Ще дойде при вас да го приспите. Вие пак ще го върнете в стаята му и така ще се случва дълго време, докато детето се травмира.

Изчакайте най-малко до 3-годишна възраст. Периодът след три години е по-благодатен за започване на дейности, характерни за подрастващите. Някои специалисти съветват дори да се изчака до 4 години.

Коментирай