Майчинство

Когато вие и партньорът имате различни разбирания за възпитанието

Вредна ситуация за детето

01.07.2014г. / 14 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много двойки имат щастлив съвместен живот, докато не се появят децата! И не – нямаме предвид, че децата ви правят нещастни, напротив! Нещастието за много двойки идва тогава, когато започнат да разбират колко различни гледни точки имат по отношение на възпитанието.

Едно от най-пагубните и объркващи неща за едно дете е различието в стиловете на възпитание, тоталната разнопосочност в ценностите и приоритетите на родителите.

Много е важно да се обмислят крачките, които една двойка взима във всяко едно отношение. Когато се готвите да станете родители е добре да поговорите и да обсъдите възгледите си относно възпитанието на децата и методите за предаване на ценности и морал.

В много семейства се наблюдават ситуации, в които единият родител е „лошото ченге“, което проявява строги мерки и способи във възпитанието, а другият е емоционалният отдушник за детето, който тайничко отменя наказанията и позволява разни забранени неща.

Още по-лошо става, когато двамата родители започват разправия пред детето заради разногласията си. Тогава не само ценностите, но и авторитетите тотално се размиват, защото детето става свидетел на аргументи от двете страни, които разклащат из основи или авторитета на единия родител, или и на двамата.

Различните стилове на възпитание могат да се окажат огромен риск за брака. Има някои полезни механизми, които да ви помогнат да установите съгласие и най-вече да се научите да не допускате разногласия пред детето.

Не съдете

Да съди е вроден инстинкт на всеки човек. Сякаш забравяме, че всеки акт е въпрос на гледна точка и че нашите действия могат да се сторят осъдителни за някой друг. Затова преди да бързате да осъждате методите на възпитание на половинката ви, помислете за компромисно решение и най-вече – винаги обсъждайте гледните точки!

Във всяка гледна точка има по нещо вярно!

Свързани статии

Не го приемайте лично

Не възприемайте всяко противоречие като целенасочен акт на партньора ви срещу вашите методи. Дори да възникнат противоречия, опитайте се да ги изгладите чрез комуникация. Вместо да превърнете разногласията в скандал, вслушайте се в аргументите на другия – така ще подобрите собствената си гледна точка и ще изведете най-ценното за вашето дете! Нима това не е най-важното!

Бъдете последователни

Няма по-важно нещо за изграждане на детската ценностна система от последователността на родителите. Старайте се да не изпращате противоречиви сигнали чрез възпитателните си методи. Недейте да забранявате нещо, само заради ситуацията, а в следващ момент, когато ви е удобно, да го позволявате! Децата си спомнят много добре – не ги подценявайте!

Растете заедно

Човек никога не спира да расте и да се развива – физически и емоционално. Научете се да разчитате сигналите, които детето ви изпраща. Да установите синхрон в отношенията си, да признаете, че едно дете може да ви научи на повече неща, отколкото сте подозирали – това е най-голямата победа за един родител!

Ако успеете да балансирате и възпитателните си методи с половинката си – това би било истински пример за хармонично, растящо в хармония семейство.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Децата винаги са потърпевши :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар