Майчинство

Какъв домашен любимец да изберете за детето

Изборът трябва да е добре обмислен

02.07.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Почти няма дете, което да се плаши чак толкова от животните. Дори и да е така, все пак децата искат да си имат домашен любимец. Но трябва ли родителите да се съгласяват с това желание задължително?

Куче или котка ли са най-добрите варианти за домашен любимец или има и други подходящи животинки? Може би пък детето ви е прекалено малко... Кога е най-добре да вземете животно вкъщи? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Израстването с домашен любимец предполага изключително много ползи за детето. Несъмнено съвместното съжителство на детето с животинчето е ценен урок по отговорност или себеотрицание, както и свикването с грижата за някой друг.

Има изследвания, които показват, че едно куче или котка могат да помогнат за понижаване риска от поява на алергии в детска възраст. Разбира се, това е в някои случаи.

Преди да се ангажирате с взимането на домашен любимец за вашето дете, обмислете добре как ще се справите с рутината, необходима за посрещане на нуждите на животното, как ще разпределите ангажиментите по отглеждането му и дали изобщо ще се справите. Важно е да помислите и какви ще са отговорностите на детето по отношение на животното.

Свързани статии

Обмислете варианта за котка

Котките могат да изглеждат добър избор за малко дете, тъй като те са силно независими и не взаимодействат усилено с малките деца. Но котките и малките деца могат да се окажат прекалено лоша комбинация.

Внезапните силни звуци и резките движения на детето могат да провокират котката и тя да извърши непредсказуеми действия. Котките са много бързи и докато се осъзнаете, вече ще е изподрала или ухапала детето. Те са отбранителни, раздразнителни и подчертано териториални.

Обмислете варианта за куче

Играта между дете и куче изглежда толкова сладка и разтапяща сърцето в Youtube, че само като гледате ви се иска на мига да вземете куче за малчугана си. Но и тук нещата не са толкова прости, колкото изглеждат.

Кучето може да е най-добрият приятел на човека, но и то има своите нужди. Важно е да обособите специално място, където кучето да може да се уединява, когато има нужда. В противен случай прекаленото щипане, дърпане и досаждане от страна на детето могат да предизвикат гнева му и детето да пострада.

Това не означава да не събирате детето и кучето на едно място, напротив! Просто във всеки един момент усамотението трябва да е добре достъпно, както за човека, така и за кучето.

Други домашни любимци

Кучетата и котките са най-популярните домашни любимци, но не са единствените животни, подходящи за отглеждане вкъщи. Ако решите да вземете някакво екзотично животинче, добре е да се запознаете с особеностите му, да разберете подробности за характера му и дали няма да реагира зле, ако детето прекали с играта.

Какъвто и домашен любимец да изберете, ще трябва да помислите доста добре как точно ще се грижите за него, какви са характерните му белези и как те ще паснат на темперамента на вашето дете. Отстрани изглежда сякаш нито едно животно не е чак толкова подходящо, но това всъщност не е така, напротив! И децата, и животните са адаптивни и хубавото е, че и двете страни подлежат на възпитание. Ваша остава отговорността за правилния избор и подходящите методи.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Живка ( преди 9 години )
До ...? Селските /пише се без кавички, защото са по-умни от градските/ деца живеят в много по-стерилна среда от градските. Те не спят с животните. Те не се хранят на една маса с животните. Те не ходят цял ден гушнали животно. И къде в България има стерилна среда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
До Живка: Всъщност, израстването с куче/котка наистина ПОНИЖАВА шанса за алергии.Не случайно "селските" деца (изсрастнали близо до най-различни животни) имат много по-рядко алергии. Алергиите се причиняват именно от прекалено стерилна среда - организма ти просто не знае какво да прави, и започва да се бори срещу безвредни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Рибки. Лесно, чисто, не пренасят болести за човека, не заема много място, и е адски красиво!Кучета и котки, ръсещи косми навсякъде - МЕРСИ!Влизал съм в апартаменти в които има котки - е мирише си на котка/куче, и има косми навсякъде като се загледаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 10 rate down comment
Живка ( преди 9 години )
"Израстването с домашен любимец предполага изключително много БОЛЕСТИ за детето"."че едно куче или котка могат да помогнат за ПОВИШАВА риска от поява на алергии в детска възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време