Майчинство

Периодът „Аз обичам тати повече от мама“ – тревожен ли е?

Как децата преоткриват бащите си

04.07.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често срещан феномен сред малките деца е да преминават през фаза, ориентирана към татковците. Тази фаза се случва обикновено около втората година, след което постепенно затихва.

В този момент майките се чувстват истински пренебрегнати. Доскоро са били най-важният човек в живота на детето, основният дарител на грижа и топлина и изведнъж – край! Детето започва да показва силна привързаност към баща си, някои дори започват да ги наричат „мама“.

В този момент, това „мама“ по-скоро е еквивалент на „комфорт“ повече, отколкото на понятието за майка. В тази възраст децата все още нямат ясно изградено понятие за женски и мъжки пол.

Характерно е децата преди 2-годишния период да са по-привързани към майката. Но в един момент, в който започнат да се чувстват малко по-независими, преоткриват таткото, който става първостепенна фигура в техния свят. Често този период не трае особено дълго. Той е бурен и емоционален. След като премине не означава, че децата спират да обичат бащите си, просто плавно връщат прехода към майката.

Свързани статии

Много майки се чувстват неловко, когато детето започне да плаче, щом се опитат да го приспят или нахранят. Още повече, когато детето започне да вика баща си. Това е истински удар по самочувствието и емоциите на майката, който при по-лабилна психика може да доведе до сериозни проблеми във отношенията на двамата родители.

Вместо да отдавате чак такова внимание на този период и да страдате, вглъбявайки се в детайлите, оставете детето да се порадва на връзката с баща си. Не всички деца успяват да изградят трайна и силна връзка с бащите си. Обикновено и бащите имат вина за този развой на събитията.

Но ако вашето дете преминава през подобен период, знайте, че няма от какво да се притеснявате. В никакъв случай не го превръщайте в проблем и не упреквайте партньора си. Оставете този период да премине и да протече толкова бурно, колкото детето го чувства.

Опитайте всякакви невербални игри, които ви хрумват, за да поддържате връзката с детето си – гушкайте се, тичайте, гъделичкайте го. Смехът остава универсално средство за сближаване във всяка възраст! Той увеличава нивата на окситоцин в тялото, което от своя страна стимулира привързването.

Коментирай
Здраве и красота