Майчинство

Кои са потенциално най-опасните места у дома?

Най-важното за обезопасяването на дома за бебето

09.07.2014г. / 16 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Идването на бебето вкъщи се случва по-бързо отколкото си мислите. След като установите, че сте бременни ви се струва, че 9 месеца е цяла вечност! Всъщност, всичко се случва за нула време и докато осъзнаете каква генерална промяна ви се случва, бебето вече се е появило, а вие сте неподготвени!

За още нула време бебето започва да лази и да изследва всяко кътче от дома ви. Тогава могат да възникнат истинските проблеми, ако не сте обезопасили добре всички потенциално опасни места.

Кои са най-важните неща, които трябва да направите, за да бъде домът ви безопасен за прохождащото бебе?

1. Направете обстоен преглед на дома ви, но от нивото на вашето бебе. Ако трябва лазете по пода, за да видите от тази гледна точка какво може да се окаже потенциално опасно.

2. Изчистете всички повърхности под нивото на гръдния ви кош.

3. Монтирайте гумени тапи в горната част на вратите, така че малките пръстчета на лазещото бебе да не се прищипят.

4. Използвайте обезопасяващи капаци за електрическите контакти в стените.

5. Дръжте чантите си далеч от обсега на детето. В тях то може да се нарани с нещо остро, като химикалка, молив, пила за нокти и др.

Свързани статии

6. Монтирайте райбер или ключалка в горната част на вратите, които не искате детето да може да отваря, за да не се нарани.

7. Използвайте райбер за затваряне на капака на тоалетната чиния. Има случаи на цопнали бебета в чинията, а това може да доведе до истински неприятна ситуация.

8. Изхвърлете или приберете всякакви мъхести рогозки, килими и изтривалки. Лазещото бебе събира всякакви мъхести кълба, които могат да станат причина за задавяне или задушаване.

9. Монтирайте предпазни гумени накрайници на всички остри ръбове, особено на масите, уредите, шкафовете и т. н.

10. Научете кои растения са опасни и кои не. Ако се окаже, че отглеждате от потенциално опасните, изнесете ги на балкона и ограничете достъпа до него.

Коментирай
6 rate up comment 2 rate down comment
Аз ( преди 9 години )
Забравили сте за райберите на прозорците. Те са изключително важни, особено за вашето спокойствие. Идва моментът, в който може да се дотътрузи стол до прозореца и прозорецът да се отвори. И не дръжте кухненските ножове там, където могат да бъдат извадени от чекмеджето. Лекарствата също. Горещата ютия също. А най-добре изобщо не оставяйте дете до 5 години без постоянен надзор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар