Майчинство

Как да възпитаме самостоятелно дете?

Кои са подходящите дейности за всяка възраст?

07.07.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Майчиният инстинкт кара много майки да прекаляват с обгрижването на децата. Често срещан феномен е тези свръхгрижи да продължат повече, отколкото е необходимо. За да порасне детето ви силно и независимо, трябва да стопирате малко поривите си на покровителки и да го оставите да започне да се справя само.

Това е много важно още от най-ранна детска възраст, дори да ви се струва невероятно. От самото начало на живота на детето всички фактори и обстоятелства имат значение за по-нататъшното му развитие и способности да се справя само в живота.

Кои са основните етапи, в които трябва да предприемете следващата крачка, за да подхраните независимия дух на детето?

Включете използването на гърнето във времето между 24-ия и 36-ия месец. За малките деца, които преминават от пелени към гърне това си е направо еволюционен момент. Възползвайте се, особено ако детето прояви интерес към гърнето или тоалетната. Ако трябва покажете му как се сяда.

При всяко ходене в гърнето го насърчавайте и аплодирайте. Нека детето да изгради положителна асоциация.

Пиенето на течности от чаша също е преломен момент от развитието на детето, който не е добре да протакате. Когато детето навърши 18 месеца, то вече е готово да започне да се учи да пие от чаша със собствените си ръце.

Същото се отнася и за храненето с лъжица. В момента, в който детето се научи да седи в столчето за хранене, е готово и да използва лъжица. Оставете го да свикне с държането на лъжицата. Това развива фината моторика и е полезно за по-нататъшното усъвършенстване на движенията на детето.

Самостоятелното къпане и миене на косата може спокойно да започне в периода след приключване на детската градина, дори за някои деца може това да се случи и по-рано.

Изборът на облекло за деня можете да оставите на детето спокойно в предучилищна възраст. Даже ако детето проявява интерес, можете да го оставите да подбира дрешките си и на 4. за да го насочвате, все пак, кои дрехи са подходящи за сезона, просто приберете останалите за следващия сезон.

Свързани статии

Официалното използване на тоалетната може спокойно да започне на 5-годишна възраст. Можете да оставите детето да започне да отива само в тоалетната, само се уверете, че не заключва вратата. Ще дойде и този момент.

Храненето с нож и вилица също може да започне в този период. На 6-годишна възраст можете да покажете на детето как да използва нож безопасно.

Започването на училищните години е най-подходящото време да започнете да обяснявате на детето важността на поемането на отговорност. Използвайте уроците и домашното като повод да подчертаете какво значение има изпълнението им за бъдещето.

Не пропускайте да изисквате и стриктност в домашната работа. Децата трябва да свикнат с това, че в живота се налага човек да изпълнява много задължения.

До 8-годишна възраст повечето деца са свикнали да използват четка за зъби, но използвайте момента да допълните към хигиенните им навици и употребата на зъбен конец.

Обикновено около 12-годишна възраст е подходящият момент да опитате да оставите детето само вкъщи за няколко часа. Не забравяйте да му възложите няколко задачи, които хем да държат вниманието му ангажирано, хем да го възпитат да се грижи за себе си и за дома.

Коментирай