Майчинство

Злоупотреба с алкохол в тийн периода – как родителите влияят?

Кой родителски стил предизвиква безконтролното юношеско пиянство?

11.07.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много родители се чудят защо децата им в тийнейджърска възраст злоупотребяват с алкохола. Вероятно отговорът няма да се хареса на мнозина, но се оказва, че стилът на възпитание играе огромна роля в това дали детето ще започне да се напива безпаметно с връстниците си или не.

Доказателствата произлизат от едно британско проучване, проведено в Университета в Бирмингам, изследвало 5000 деца на възраст между 12 и 17 години и по-специално отношенията им с техните родители. Изследването установява, че родителският стил на възпитание не засяга въпроса дали децата ще употребяват алкохол в тийн възрастта, а колко опасно ще бъде пиянството им в този период.

Тийнейджърите, чиито родители имали „авторитаренстил на възпитание са по-склонни да злоупотребяват с алкохола или да се движат в такива компании повече, отколкото децата с „авторитетни“ родители. Тези родители се характеризират с взискателност и стриктност, но и топлота и проява на нежност, когато е необходимо. Това кара децата да са дисциплинирани не от страх, а от чувството за отговорност и дълг.

Свързани статии

Авторитетният родителски стил дори е ефективен при деца, които са били изложени на приятелски натиск към злоупотреба. Вярно е, че социалната среда има огромно влияние върху поведението на детето, но родителите са не по-малък фактор.

Проучването установява още, че юношите, които съобщават за участие в религиозна група, са изложени на значително по-малък риск от злоупотреба с алкохол. Дори е много вероятна пълната липса на употреба на алкохол в тийнейджърските години. Религиозният фактор тук е по-силен дори от родителския модел.

Това изследване за пореден път доказва колко вреден може да се окаже прекалено деспотичният модел на възпитание за психиката на детето. Важно е винаги да се търси балансът и хармонията в отношенията. Много по-добре е авторитетът и дисциплината да не се постигат чрез заплахи, наказания, тотална липса на ласки и любов и дори физически натиск.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
В този период родителите са основният враг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар