Майчинство

Кое е в състояние да скара майките?

Причините майките да изпадат в остри спорове за възпитанието

22.07.2014г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В майчинството има един много особен и много разпространен феномен осъдителното отношение между майките с различни стилове на възпитание. Можете да го видите на детската площадка, в поликлиниката, в парка, а дори между приятелки, които до вчера са били на една вълна, но след появата на децата нещата се променят, защото и разбиранията са придобили други измерения.

Защо сме толкова осъдителни и кои са най-честите обстоятелства, при които възниква пререкание или несъгласие?

Кърмене

Първото обстоятелство, което предизвиква разногласия между майките е кърменето – изборът дали да кърмиш или не и колко дълго да го правиш. Много жени недоволстват от избора на другите майки например да кърмят публично. Дали този акт е неподходящ или не, в крайна сметка е личен избор и не би следвало да се проявява осъдително отношение.

Всяка майка има собствено разбиране за социално допустими норми, както и хигиенни навици. При всички опции има и плюсове и минуси.

Работещи майки срещу майки у дома

Друг коренно противоположен избор, който предизвиква разногласия е дали да работите, за да изхранвате детето си или да изберете да го отгледате с малкото средства от майчинството, но да сте у дома. Някои жени избират да съчетаят и двете – работа, но от вкъщи, стига това да е възможно. Но нерядко това се оказва тежка задача.

Често се случва така, че едната група майки не разбират останалите и осъждат техния избор като напълно погрешен.

Ваксини

Това е гореща тема, която често става обект на сериозни спорове между майките. Дали да се ваксинират децата или да се изгради имунната система по естествен път е повод за множество дрязги, най-вече между близки майки. Привърженичките на конвенционалните имунизационни процедури най-вече критикуват майките, избрали да не ваксинират децата си от страх да не се заразят.

Дисциплина

Дисциплината е препъникамък, най-вече когато се стигне до спорове и караници между децата. На детската площадка може да се случи всичко – взимане на играчки, игнориране от игрите, спречкване и дори бой между децата.

Именно тогава най-вече могат да възникнат сериозни разногласия и караници, дори обвинения и нападки по отношение методите на възпитание и липсата на дисциплина.

Свързани статии

Време за телевизия

Напоследък телевизията се превърна в мръсна дума, заради множеството неподходящи за деца предавания и филми. Много родители избират да изключат напълно шалтера на телевизора, за да растат децата им в онази среда, в която предните поколения са били възпитавани.

Родителите с модерни схващания пък осъждат този метод, защото смятат, че при днешните обстоятелства не е редно да лишават децата си от така или иначе съществуващите удобства, към които спада и телевизията и остро критикуват старомодния избор на останалите.

Двойките, които демонизират телевизора пък се гордеят, че са добри родители. Отново въпрос на гледна точка, но повод за множество дрязги.

Технологии

Технологиите са още един спорен въпрос. Те започнаха да заемат водещо място в живота ни толкова бързо, че предните поколения още се опитват да свикнат с тях и натоварвайки ги с негативна конотация се опитват да дистанцират децата от тях като нещо вредно за развитието и възпитанието.

Модерно мислещите родители пък отново са на противоположно мнение и приветстват ранното запознаване на детето с технологиите, защото смятат, че така то ще тренира логическото мислене и ще развие умствените си способности, което пък ще му отвори широки хоризонти в бъдеще.

Коментирай