Майчинство

Най-грубите родителски грешки

Не ги допускайте във възпитателните си методи

24.07.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Родителството, за съжаление, не идва с наръчник. Много от нас си мислят, че ще бъдат добри родители и няма да правят грешки с възпитанието на децата си, особено такива, с които не са съгласни, гледайки своите родители!

Да, обаче хората са грешни и все някак става така, че допускат да правят и казват неща, за които после съжаляват. Да си родител е огромна отговорност. До голяма степен бъдещето на детето ви зависи от вас, от ценностите, които ще предадете, опита, с който ще дадете пример и най-вече – с поведението и думите си!

Кои са най-лошите родителски навици, които вредят на децата?

Липса на ръководене и авторитет

Децата се нуждаят от авторитет в подрастващия период. Затова са им нужни правила и ограничения. Те не са измислени вместо мъчения, напротив! Ролята им е много по-важна, отколкото всички деца си мислят.

Лошото е, че и някои родители мислят, че правилата и забраните вредят на свободното и естествено израстване на децата. Така обаче рискът детето да се превърне в безотговорен, неоправен и разглезен човек без ясни ценности е много висок. Да не говорим за липсата на социални умения и навици, които трудно се изграждат без ясни правила и норми.

Свързани статии

Прекомерно поставяне на граници

Трябва да има правила и забрани, но все пак прекомерно стриктното поставяне на граници също е вредно. Това е много често срещана родителска грешка. Когато детето няма достатъчно свободно пространство да преценява само, да взима самостоятелни решения това води до психологическа и физическа трудност в по-нататъшното развитие на детето.

Способностите да се справя само ще бъдат нарушени. Самочувствието ще е снижено. Затова вместо да се вманиачавате по налагане на стриктни граници, съсредоточете повече вниманието си върху комуникацията и доверието.

Коментирай