Майчинство

Думи, които детето трябва да чува всеки ден

„Моля те“ и „Благодаря“

15.08.2014г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За успехите, възпитанието и нагласата към живота на децата, почти винаги са отговорни родители. Със своите постъпки, поведение и думи, които отправят към децата си, те могат да ги тласнат към успеха или провала.

Децата също като възрастните имат нужда всекидневно да чуват определени думи, за да бъдат щастливи. Вижте кои са. 

"Обичам те"

Тези две думи значат много за вашето дете. Може да започнете деня си с тях, да пожелаете лека нощ. Хубаво е винаги да са съпроводени от целувка. По този начин показвате обич, привързаност, а детето се чувства сигурно, обичано, нещо което е много важно докато се развива, като личност.

Децата, които са получавали повече любов от своите родители винаги са постигали по-големи успехи в живота и се отнасят със същото внимание и ласки към собствените си деца един ден. 

 "Ти печелиш" 

Окуражаващите думи също са от значение за децата. В ситуация, в която играете заедно на някоя забавна игра и тя е спечелена от детето не пропускайте да му кажете  "Ти печелиш". Това са първите стъпки, с които то „вкусва“ успеха. Всяко дете иска да е победител. 

"Никога не се предавай" 

Когато детето расте, постепенно ще разбира, че под една или друга форма ние се състезаваме. Със себе си, живота, сроковете за изпълнение на задачи, конкуренцията и т.н.

Научете го да приема предизвикателствата на живота, да проявява воля и постоянство, дори в моментите, в които е губещо.

"Как мина денят ти?" 

Важно е и двамата родители да проявяват интерес към ежедневните дейности на децата. Освен това винаги е страхотно да чуете вълнението на вашето дете от добре прекараното време, нещо ново, което са открили за заобикалящия свят. 

„Моля те“ и „Благодаря“

Всеки родител се стреми детето да има добри обноски и да знае къде и как да се държи. Началото поставете, като по-често използвате вълшебните думичките „Моля те“ и „Благодаря“. Не забравяйте, че вие сте най-добрия пример за подрастващите. 

Свързани статии

„Как са твоите приятели? ( или „Кои са твоите нови приятели“?)

Винаги се старайте да знаете приятелския кръг на вашето дете. Важно е, защото децата могат да вземат най-доброто и лошото от своите приятели. Проявата на този вид заинтересованост и опознаването на приятелчетата, също е важно за детето.

Това е едно добро начало на комуникация между родители и деца. Така децата се учат да споделят. 

„Извинявай“

В повечето случаи възрастните са приели, че щом грижите по отглеждането и възпитанието на децата се е паднало на тях, те винаги са прави и никога не грешат. Велико е да признаеш за грешките си, а не слабост, дори ако трябва да го направиш пред собствените си деца.

Това, че давате мъдрост и ценни уроци всеки ден не ви прави безгрешни. Ако се случи да обидите и нараните детето, извинете се. Нека знае, че човек трябва да признае за грешките си и да поиска извинение.  

Коментирай