Майчинство

Неща, които никога да не казвате на близнаци

"Близнаци - двойна беда!"

20.08.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Близнаците са феномен, за който много майки по света благодарят на съдбата. Чудесно е да изтеглиш този щастлив лотариен билет – с едно раждане две рожби наведнъж! Пък и близнаците си имат своите уникални отличителни черти от останалите деца. 

Казват, че близнаците остават близки за цял живот. Дали защото са били все заедно като деца, израснали са заедно, били са обличани еднакво или просто защото са устроени по удивително подобен начин, повечето от тях наистина запазват близките си отношения с годините, за разлика от много други братя и сестри. 

Има някои неща, които хората много често казват на близнаците, с които обаче рискуват да ги обидят. Какво никога не трябва да казвате на близнаци, особено на деца? Това е много важно за родителите, които имат близнаци, а и за близките около тях.

„Защо не се държиш като брат си/сестра си?“

Трудно е да се избегнат сравненията между братя и сестри, особено при близнаците. Просто на родителите им идва инстинктивно да сравняват във всяко отношение двойката близнаци, което обаче може да се стори изключително несправедливо на децата.

Не стига, че си прилича външно, ами родителите им искат да са еднакво добри и послушни! Сравненията са „тънък лед“, върху който много родители стъпват, а този похват е опасен, защото може да нарани тежко чувствата на децата и да накърни самочувствието им.

„Ти си по-хубавата/добрата/умната!“

Същото се отнася и при момчетата близнаци – деленето на по-добра и по-лоша половина е най-пагубното отношение, което човек може да има към една двойка близнаци. Да не говорим, ако тези думи излизат от устата на родител.

Избягвайте подобни сравнения. Важно е близнаците да бъдат оценявани, като отделни личности, а не постоянно сравнявани един спрямо друг.

„Дори не мога да запомня кой кой е!“

Отново обидна реплика спрямо близнаците. Хората, които нямат брат или сестра близнак не знаят колко неприятно би било някой непрекъснато да ти повтаря как не те различават. Вместо това не се плашете да опитвате да познаете кой кой е. Дори да сгрешите би било по-добре, отколкото да натяквате, че са неразличими.

Свързани статии

„Ти си роден пръв, трябва да се държиш като по-голям!“

Близнаците обикновено се раждат с разлика от няколко минути. Това не би могло да бъде причина родителите да очакват по-големият да се държи като такъв. Човек може да поеме ролята на лидер или по-зрял независимо на каква възраст е.

„Нямате нужда от приятели – двамата сте си достатъчни! Нали сте все заедно?“

Нима всеки човек не се нуждае от приятели? Дори неразделните близнаци имат нужда от странични контакти, като всички нормални хора.

„Близнаци – двойни беди!“

Не разглеждайте близнаците, като беда. Изобщо децата лесно се нараняват от мисълта, че възрастните ги приемат като тежест, а не като радост. Тази фраза е толкова изтъркана и омразна на близнаците. Всички те мразят да бъдат етикетирани като „проблем“.

Коментирай