Майчинство

Признаци, че детето страда от алергия

Изглеждат по-лошо в определени ситуации

24.08.2014г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато децата растат те постоянно са изправени пред настинки, вирусни заболявания и алергии. Има ясни симптоми, които могат да подскажат, ако детето е алергично към храна, животни и т.н. Вижте някои от тях. 

Чеше се постоянно по нослето

Един от първите признаци на алергии не само при децата, но и при възрастните е постоянното почесване на носа. Децата правят това, когато нослето ги сърби и нещо в него ги притеснява.

Ако са по-малки няма да съобразят да издухат носа си или да могат да ви кажат, че изпитват дискомфорт. Затова обърнете внимание на този признак. 

Изглеждат по-лошо в определено време от годината

Със сигурност ще забележите промяна във вида и здравословното състояние на детето при смяната на сезоните. В пиковите за алергии месеци, като пролетта или през зимата (тогава може да се прояви студова алергия, ако помещението е влажно може да се прояви алергия към мухъл и други) децата проявяват ясни симптоми на алергия, като сърбеж на нослето и очите, затруднено дишане, сълзене на очите и други. 

Изглеждат по-лошо в определени ситуации

Алергиите се проявяват не само при смяна на сезоните, но в определени ситуации. Такива могат да бъдат моментите на близост на детето с животни, при игра в затворено помещение към домашен прах (ако настилките, като килими например, не се почистват добре), след консумация на някои храни. 

Киха повече от обикновено

Кихането невинаги е признак за наличието на настинка. То, често е един  от първите признаци на алергии. Проявява се отново в определени моменти, в които детето е близо до алергени. Следете дали кихането не е съпроводено с някои от останалите симптоми на алергии.  

Свързани статии

Има хронична хрема

Хронична хрема е нещо, което може да продължи седмици дори месеци. Потърсете съвет от педиатъра, ако хремата продължи повече от две седмици. 

Има кожни обриви 

Кожните обриви могат да бъдат причинени от много фактори. Ето защо винаги е добре да се консултирате с педиатър. Като цяло при малките деца  те се дължат на алергии към храни и понякога към медикаменти (ако са болни, вследствие на приема лекарства). 

Боледува често

Децата с алергии са склонни да се разболяват по-често. Това ги прави по-уязвими към инфекции, настинки, нерядко се появява и респираторно заболяване. Честото боледуване е знак не само за нисък имунитет, но и за наличието на алергия.  

Коментирай