Майчинство

Инфекции на пикочните пътища при децата

Кои са най-честите симптоми на това състояние?

26.08.2014г. / 11 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Инфекции на пикочните пътища се срещат не само при възрастните, но и при децата. Те се причиняват от бактерии, които заразяват уретрата, а понякога и пикочния мехур.

Инфекциите са по-чести, когато има аномалии на бъбреците или пикочните пътища,  където урината събира, тъй като това може да насърчи растежа на бактерии. Но могат да се появят и след настинка или грип.

За по-големите е по-лесно да споделят, когато изпитват дискомфорт. Симптомите на тази инфекция са класически като:

  • треска
  • повръщане 
  • умора 
  • не наддаване на тегло
  • цветът на урината се различава от обикновено
  • болки в корема
  • неприятна миризма на урина
  • кръв в урината и други

При бебета може да липсват всякакви други симптоми, но да са налице висока температура, липса на апетит, треска, постоянен плач, раздразнителност, липса на уриниране.

Ако детето има някои от изброените симптоми веднага трябва да се консултирате с лекар. След като бъдат направени тестове на урината и ехографски преглед ще бъде изписано и адекватно лечение, което най-често включва антибиотик.

Ако проблемът се установи в  ранен стадии инфекцията може да отшуми в рамките на седмица до 10 дни. Как да намалите риска от появата на инфекция на пикочните пътища?

Уверете се, че детето получава достатъчно течности и особено вода. 

Свързани статии

Ако имате момиченце научете го да се избърсва след пишкане отпред назад. Така ще намалите риска от разпространение на бактерии от ануса. По същия начин бършете с кърпички и бебета.

Сменяйте често пелените на бебето. 

Децата трябва да носят памучно бельо, тъй като то позволява на кожата да диша, да се охлажда, което прави средата по-трудна за развитието на микроби. 

Насърчавайте детето да не задържа урина и да се изпишква редовно. 

Попитайте педиатъра дали може към напитките на детето да включите и чай от мечо грозде, тъй като той действа прочистващо на пикочните пътища. 

Коментирай