Майчинство

Проблеми със заспиването в детска възраст – решенията

Създайте здравословни навици преди лягане

28.08.2014г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Поведението преди лягане при децата често е трудно за овладяване. Повечето малчугани се съпротивляват и не искат да лягат, когато родителите им настояват. Така заспиването може да се превърне в голям проблем и същинска гонитба вечерно време. 

Лошото поведение преди лягане и създаването на нервна обстановка може сериозно да повлияе на качеството на съня на детето. Съществуват рискове от неспокоен сън, липса на сън или често будене през нощта, кошмари и др. 

За да се справите с непослушковците и техните поведенчески проблеми трябва да установите някои правила и техники, които ще ви помогнат в тази насока от възпитанието.

Установете правила

Създаването на ясни правила, от които няма мърдане, са много важни. Обяснете на детето, че ще ляга по едно и също време всяка вечер. Ако е необходимо започнете да гасите една по една светлините в жилището около час преди да го сложите да спи. Така то ще се подготви психически за наближаването на времето, в което трябва да се отправи към леглото.

Създайте здравословни навици преди лягане

Насърчавайте здравословните навици вечер. Те ще помогнат на детето да си почине и да се отпусне преди да легне. Един от начините да направите това е да ограничите употребата на компютъра, гледането на телевизия прекалено дълго преди лягане и видеоигрите.

Избягвайте да позволявате на детето да гледа с вас вечерните новини, защото те са изпълнени с убийства, катастрофи, аварии и нещастни случаи, които могат да въздействат зле на детската психика и да причинят кошмари и дори по-дълбоки психологически травми. 

Свързани статии

Решете проблема заедно

Ако детето ви има проблем със съня, постарайте се да го решите заедно. Например, ако детето не иска да легне само в леглото си, поговорете за причините, които му пречат да го направи – дали има някакви страхове, дали се притеснява от тъмнината или от това, че е само. 

Една от най-често срещаните причини за нежелание на самостоятелно заспиване е страхът. Децата се страхуват от тъмното, от приказни чудовища, от това дали няма да изскочи нещо от гардероба. Интересен родителски подход би бил да оставите до нощната лампа измислен „магически спрей“ или някакъв друг предмет, който да служи за успокоение на детето, че чудовищата ще бягат от него.

Оставянето на лека приглушена светлина в стаята или в коридора също е вариант.

Награждавайте доброто поведение

Системите за награждаване и насърчаване са добър начин да възпитате добро поведение преди лягане.   

Коментирай