Майчинство

Здравословни бебешки пюрета с тиква

За здрави и усмихнати бебета

16.09.2014г. / 15 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Само дни ни делят от настъпването на есента, а на пазара вече можем да закупим някои от нейните вкусни и полезни плодове, като тиквата. Има много разнообразни видове тикви. Някои са с по-наситен цвят и по-сочни, докато други са по-сухи.

Но във всичките си варианти тиквата е една от най-полезните храни, особено за бебетата. Богата е на витамин А, бета-каротин, който намалява риска от развитието на ракови клетки и сърдечни заболявания, калий, желязо и много други.

Има малко мазнини и калории и майките често я приготвят под формата на пюренца за своите бебчета. Споделяме няколко рецепти за здравословни бебешки пюрета с тиква за здрави и усмихнати бебета.

Пюре с тиква и моркови

Обелете зеленчуците и ги нарежете на малки парченца. Сложете ги да се варят в леко подсолена и вряща вода. След като са достатъчно сварени може да ги пасирате, като добавите малко водичка, за да бъде пюрето по-гладко.

Пюре с тиква, сладки картофи и пилешко

Ще ви трябва пилешко месо, което да е добре сварено или изпечено, без сол и подправки. В зависимост от това какво количество ще направите от пюрето, определете и грамажа на съставките. Ако е за 1-2 хранения, ще са ви необходими 200 г пилешко месо, 2 големи сладки картофа и 150-200 г тиква.

Тиквата и картофите трябва да се сварят много добре. Към тях се прибавя накъсаното на парченца месо и всичко се смила с помощта на пасатор или кухненски робот. Ако тиквата не е много сочна, добавете малко водичка за повече гладкост на пюрето.

Пюре от тиква, банан и ябълка

Тази невероятна комбинация от витамини и минерали може да давате на вашето бебе всеки ден, за да бъде здраво и енергично. Сварете добре няколко парчета тиква в подсолена вода (това е необходимо, за да не се разпадне във врящата вода).

Обелете плодовете и махнете семките на ябълката. Сложете трите съставки в блендер и капнете малко вода, а може и пресен ябълков сок и пасирайте.

Свързани статии

Пюре от тиква, телешко (агнешко) и картоф

Сварете тиквата и картофите. Телешкото месо е добре да няма мазнини и трябва да е преминало отлична термична обработка. Пасирайте съставките и ако сте варили месото, а не сте го пекли, добавете към пюрето малко от бульона. Така пюрето ще стане още по-апетитно.

Пюре с тиква и броколи

Във вряща и леко подсолена вода сложете няколко парчета тиква и няколко накъсани розички броколи. Варете, докато зеленчуците омекнат, а след това пасирайте.

Пюре от тиква, праскова и морков

Тиквата и морковите се сваряват много добре. Прасковите трябва да бъдат обелени и нарязани на кубчета. Заедно с останалите съставки се пасират на пюре.

Коментирай