Майчинство

Причини за забавяне на говора при децата

Как да познаем кога детето има проблем с развитието на речта?

10.10.2014г. / 11 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много родители се притесняват за правилното развитие на децата си. Речта е един от белезите на израстването и когато се забави, това може да предизвика сериозни тревоги у родителите, които в някои случаи са си основателни.

Кое е нормално?

Речта обикновено се развива по сходен начин за повечето деца, но има известни различия, присъщи за конкретната индивидуалност на детето.

Според специалистите най-лесно може да се установи дали има известно забавяне в развитието на речта според броя на думите, което родителите могат да проследят и у дома.

Средно за едно 18-месечно дете за норма се счита да борави с между 50 и 100 думи. Имайте предвид, че то може да разбере много повече, отколкото да произнесе в този ранен период. Значение имат също жестовете – дали говорът е съпроводен от адекватни жестове или не. Това говори за разбирането на думите, което е успокоително.

Причини за забавяне на говора

Сред най-често срещаните причини са наследствеността и темперамента на детето. Тези две предпоставки могат да направят развитието на речта труден процес, потискайки и спирайки естествените й механизми.

Кои деца са склонни към забавено развитие на речта?

Момчета

Те по природа често развиват говора по-бавно от момичетата. Затова не бързайте да се паникьосвате ако забележите известно забавяне. На 16-месечна възраст средно момчетата имат в активния си речник около 30 думи. За сравнение момичетата имат приблизително 50.

Недоносени бебета

Бебетата, родени по-рано имат злата участ да догонват всички останали бебета, включително и по показател реч. Обикновено на 2-годишна възраст се изравняват с връстниците си.

Близнаци

Често явление при близнаците е забавянето на речта. В 50% от тях, в това число и тройки близнаци и повече, има известно забавяне на речевите способности.

Свързани статии

Деца с хронични инфекции на ухото

При частична загуба на слуха в детска възраст може да се получи известно забавяне на развитието на речта. Ако състоянието е трайно и не се подобрява, има риск от сериозна загуба на слуха, което е силна пречка за усъвършенстване на речта. За да се развие правилно е необходима намеса на специалист.

Признаци на забавяне на речта

18 месеца

Ако детето не е казало нито една дума до този момент, това е сериозен знак, че има нещо нередно със структурирането и възпроизводството на реч.

2 години

Детето казва само няколко думи, при положение, че би трябвало вече да борави с над 300 думи. Ако детето е имало известни езикови умения, но започва да ги губи, това може да е знак за някакво сериозно състояние. Незабавно се консултирайте с лекар.

2 години и половина

Детето все още разполага с активен речников запас от около 50 думи, които са крайно малко за тази възраст.

3 години

Непознатите или близки до семейството, които не живеят с детето, все още се затрудняват да разберат какво им казва. Това е лош знак. Произношението трябва вече чувствително да се е подобрило и постепенно бебешките думички да са заменени с истинските им еквиваленти.

Коментирай