Майчинство

Трудности в обучението за употреба на гърнето

Докато детето свикне с ползването на гърне

21.10.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колкото и да не ви се иска малкото ви сладурче да пораства, този момент все някога настъпва. До вчера сте сменяли пелени и сте си мечтали да дойде моментът, в който няма да ви се налага да правите това по 100 пъти на ден, но тогава осъзнавате, че тепърва предстоят трудностите.

Моментът, в който детето трябва да започне да свиква да ползва гърне не е никак лесен. Приучването е дълъг процес, който може да се окаже наистина кошмарен за майките. Ето защо!

Няма да стане само за три дни

Чували сте за нечий семейни истории затова как детето се е научило да ходи на гърне само за един уикенд. Може и да има такива случаи, но реалността в повечето случаи е съвсем различна.

Много деца нарочно избягват ходенето на гърне и изобщо до тоалетна. Някои дори стискат насила, само за да не седнат на гърнето. Без известна причина, просто така, някои деца се инатят. Така че, пригответе се за тежка битка.

Случват се и аварии

Да, точно така. Акото често пъти излиза навън. Гърнето се обръща, разлива се всичко от него, размазва се хубаво по килима, стената или каквото има наоколо, а вие се хващате за главата.

Тези „произшествия“ са напълно нормални, но това не пречи да превърнат деня ви в кошмар.

Свързани статии

Подготовката е от ключово значение

Ако детето има проблем с желанието за ползване на гърнето, можете да подходите малко по-иновативно и да измислите забавна игра, която да завършва с гърнето. Можете също да си направите някакъв ритуал, който да служи за успокоение на детето и психическо предразположение към ходенето на гърне.

Важно е детето да се успокои преди това, ако гърнето му носи някакви негативни мисли и асоциации. Така най-лесно ще свикне с новостите покрай ползването му.

Ще има регрес

Бъдете подготвени и за това. Ще има моменти, в които тъкмо ще си помислите, че нещата са напреднали, детето е разбрало как се ползва гърнето и няма нищо против да го прави и в следващия момент нещата се връщат с няколко крачки назад!

Не се отчайвайте. Това е нормално, докато детето започне да свиква с новата рутина.

Коментирай