Майчинство

Хранене при различни състояния в следродилния период

Важен период за здравето на майката и бебето

20.10.2014г. / 14 46ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храненето и здравословната диета са важни не само преди бременността, но и след раждането. Следродилната диета е важна, защото правилната храна може да повлияе дори на някои състояния и заболявания, които често се появяват в периода след раждането.

Освен това, храненето след раждането е важно и заради кърменето. Чрез кърмата майката предава важни хранителни вещества на своето бебе и не е никак маловажно с какво ще се храни.

Как трябва да се храните при следните следродилни състояния?

Хранене при кърмещи майки

При кърмачките от голямо значение е избягването на алкохола, намаляването на кофеина и морските дарове. Вместо това обогатете диетата си с протеини, калций и пълнозърнести храни. Добре е дори леко да увеличите порциите.

Специалистите съветват да добавите около 500 калории към дневния си прием през първите 6 месеца след раждането, за да може организмът ви да си набавя хем важните за него елементи, хем да и ма достатъчно и за отделянето им в кърмата.

Възстановяване след анемия

Ако сте страдали от анемия по време на бременността или сте имали тежка кръвозагуба при раждането, важно е да се храните с тъмнозелени листни зеленчуци. Те са богати на желязо и ще ви помогнат да се възстановите след този труден период.

Освен това трябва да включите в менюто си още риба, птиче месо, червено месо, животински продукти, яйца.

Запек

Запекът е често срещано оплакване сред току-що родилите жени, най-вече ако са родили с цезарово сечение. Ако случаят ви е такъв, пийте много течности – най-малко по 10 чаши вода на ден и се уверете, че диетата ви е достатъчно богата на фибри.

Свързани статии

Следродилна депресия

Според някои изследвания, депресивните състояния често се свързват с липса на омега-3 мастни киселини и витамини. Тоест депресията, била тя следродилна, не е строго психологически проблем. Психиката е свързана с физиката в неразривна връзка, така че липсата на някои важни елементи пряко влияе на настроението и нагласите.

Ако сте изпитвали някакъв вид тревожност или депресия след раждането, обогатете диетата си с продукти, съдържащи важните мастни киселини. Това са най-вече рибата, ядките и зехтинът.

Хранене при безопасна загуба на тегло след раждане

Всяка жена иска да се отърве от излишните килограми след раждането, но това понякога може да се окаже вредно за бебето, защото все пак следродилният период е и период на кърмене.

Тоест гладуването или изключването на важни хранителни вещества е доста опасно за бебето.

Лекарите съветват в такива случаи да се осмисля реално ситуацията и да не се определят твърде амбициозни цели. Времето е пред вас, ще има кога да слабеете. Нека поне да не е непосредствено след раждането в кърмаческия период.

Коментирай