Майчинство

Най-необходимите витамини и минерали за децата

Как да засилите имунната система на детето?

23.10.2014г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

През всеки етап от своето развитие детето се нуждае от витамини и минерали, за да бъде здраво и енергично. Разнообразното хранене е един от най-добрите начини детето да приема всичките му необходими хранителни вещества.

Вижте кои са едни от най-важните витамини за растящото дете и чрез консумацията на кои храни може да си ги набави.

Витамин А

Един от най-важните витамини за малките деца е витамин А. Витаминът помага не само за нормалния растеж и развитие на детето, но е важен за изграждането на тъканите и костната система.

Витамин А е и от особено значение за здравето на очите, кожата и имунната защита. Храни с богато съдържание на този витамин са млякото, сиренето, яйцата, морковите, картофите и тиквата.

Витамин В

Групата на В витамините включва широк диапазон от витамини, като В2, В3, В6, В9 и В12. Те са важни за метаболитните процеси и енергията на малките деца, както и за кръвоносната и нервна система.

За да не липсва тази важна за развитието и растежа на детето група витамини, трябва да има разнообразно меню, което да включва храни като месо, пиле, риба, ядки, яйца, мляко, сирене, боб. Всички те са добри източници на В витамините.

Витамин C

Витамин С подпомага възстановяването на червените кръвни клетки, костите и тъканите. Спомага за здравето на венците, стимулира имунната защита и спомага за по-доброто абсорбиране на желязото от приетите храни.

Витамин D

Детският организъм има нужда от витамин D, за да може организмът да абсорбира по-добре елементи като калций, който изгражда здрави зъби и кости. Витаминът е важен и за клетъчния растеж, костната плътност, отделянето на инсулин и имунната система.

Въпреки че млечните продукти и рибеното масло са добри източници на витамин D, слънчевата светлина най-добре помага на организма за синтезирането му.

Свързани статии

Витамин Е

Растящите деца се нуждаят и от витамин Е. Той помага на организма в борбата с микробите и укрепва имунната система. Витаминът е от съществено значение за поддържането на здрави кръвоносни съдове. Храни, чрез които децата могат да си го набавят са зеленчуците, ядките, семената, плодовете.

Малките деца се нуждаят от цинк и желязо. Дефицитът на цинк често се свързва с нарушения в растежа, повишена чувствителност към инфекции.

Желязото от своя страна освен, че е важно за растежа и изграждането на силен имунитет, намалява риска от появата на анемия и се грижи за здравето на кожата. Двата важни елемента се съдържат в храни като риба, леща, червено месо, зърнени култури и други.

Коментирай