Майчинство

Децата, които не приемат краве мляко са в риск от дефицит на витамин D

Когато се наблюдават ниски нива на витамина, може да възникне костна слабост

24.10.2014г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки родител е изградил индивидуален хранителен план за своите деца според техните нужди, възраст и предпочитания. Колко често децата ви консумират краве мляко? Козето мляко, млякото от бадеми, оризовото, кокосовото и соевото мляко, които са вид заместители на кравето при непоносимост към лактоза и млечни протеинови алергии, носят ползи за здравето. Но доставят ли нужното количество витамин D на децата?

Според данни от изследване тези вкусни и полезни напитки не дават нужното количество витамин D на децата, за разлика от кравето мляко. Важният витамин D, който често е наричан витамин на слънцето, се синтезира от тялото ни, когато се излагаме на слънчева светлина.

Също така витаминът може да се набави и чрез консумацията на храни като риба, яйца, млечни продукти, зеленчуци, ядки. Той е необходим на човешкото тяло за изграждането на силен имунитет, мускули, за здравето на сърцето, мозъка, развитието и укрепването на костите.

Когато при децата се наблюдават ниски нива на витамин D, може да възникне костна слабост, а в някои случаи и рахит.

Проучването е било проведено в САЩ и Канада. Специалистите споделят, че в 100 мл краве мляко се съдържат около 40 единици витамин D, което го прави основен хранителен източник на витамина за растящите деца.

Свързани статии

В изследването са били наблюдавани общо 2831 деца без здравословни проблеми, между 1 и 6-годишна възраст за период от 5 години.

Тестовете са показали, че децата, които не приемат краве мляко са два пъти по-застрашени от дефицит на витамин D. Учените добавят, че родителите трябва да се информират предварително за количеството на витамин D, калций и други хранителни вещества в алтернативни напитки на мляко и храните като цяло, така че те могат да направят информиран избор за своите деца.

Коментирай