Майчинство

Трудности при прехода от люлка към легло

Как да улесним детето в този труден момент?

30.10.2014г. / 15 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Преминаването от люлката към леглото за много деца е тежък и преломен момент. Други деца пък не го преживяват толкова тежко. Но всички родители се чудят кога е подходящият момент.

Със сигурност, не съществува точно определена възраст, в която детето трябва да бъде преместено към нормално легло за възрастни. Има много обстоятелства, с които родителите трябва да се съобразят. Ако детето не проявява интерес към това да има собствено легло и собствена стая, е противопоказно да бъде преместено насила, само защото е навършило определена възраст.

Когато сметнете, че сте готови да предприемете тази крачка и най-вече – че детето няма да се чувства зле от нея, последвайте тези няколко съвета, които ще ви помогнат да преодолеете заедно този преломен момент!

Не бързайте да местите детето от люлка към легло

Много родители се притесняват, че ако оставят детето прекалено дълго в люлка има опасност то да се разглези и да свикне да спи при родителите си, дори след като е време да се пренесе в собствено легло.

Не се притеснявайте, можете спокойно да изчакате детето да прояви интерес към самостоятелно легло или стая като междувременно му разказвате интересни истории за вълшебно легло или за това как стаята на послушните деца се превръща в тяхна крепост за сън, игри и забавления. Така ще подготвите по-лесно детето за прехода.

Не местете детето в стресови ситуации

Такава стресова ситуация е например свикването с ходенето на гърне. Ако детето преживява този период, изчакайте малко с местенето в легло. Нека не се натрупват два или повече кризисни преломни моменти.

Това ще остави негативен отпечатък в съзнанието на детето. Лошите асоциации не са добър стимул в тази крехка възраст.

Изберете най-подходящото легло

Леглото трябва да е не само красиво и атрактивно за детето, то трябва да е безопасно и удобно. Ако моментът за вашето дете е дошъл по-рано, изберете легло с парапети, за да избегнете падания и наранявания.

Свързани статии

Нека детето участва в избора на легло

Ако това е възможно, разбира се! Ако детето е достатъчно голямо, за да разбира какво предстои, нека участва! Няма по-хубав начин да извършите плавен преход от това да въвлечете детето в този забавен момент на избор на ново легло!

Позволете на детето да запази предмети, които го успокояват

Такива са най-вече играчките. Ако в люлката детето е имало любими предмети, играчки, одеяла, възглавнички или залъгалки, не му ги отнемайте рязко, само защото вече е „голямо“ и се е преместило в легло за възрастни!

Докато не дойде момент, в който детето спре да обръща внимание на тези утешителни предмети, не ги взимайте насила.

Нека братята или сестрите подадат ръка

Ако имате по-големи деца е добре и те да помогнат на малките си братя или сестри. Нека им покажат колко забавно може да бъде да си имаш собствено легло.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати