Майчинство

Никога не използвайте тези думи за детето си!

Дори с възпитателна цел

06.11.2014г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За да мотивират децата си да спрат с лошото поведение или поради някаква съвсем друга безумна причина, родителите много често използват тежки думи и определения, с които окачествяват децата си.

Нищо не може да се сравни със силата на думите. Често те могат да ужилят чувствата много повече от което и да е жило на света, най-вече ако са изречени от родител – от човека, който детето обича най-много на света.

Много родители мислят, че слагането на етикет на детето ще им помогне да го възпитат, да го отучат от вреден навик или ще го накарат да изпълнява послушно родителските напътствия. Това изобщо не е вярно, смятат специалисти.

Използването на думи като „глупав“, „лъжец“, „ужасен“ в комбинация с „дете“ е най-лошото, което може да направи един родител. Според някои, това унижаващо окачествяване е по-лошо и от боя.

Достатъчно е само да си помислим за изражението на детето, когато го наречетелошо момче, „ужасно дете“ или „глупаво момиче“. Детското лице в този момент е най-тъжното нещо на света, отдръпващо се още повече от майка си, дори във физически смисъл.

Най-болезненото нещо за едно дете е да чуе обидна дума по свой адрес от собствените си родители, да не говорим за майката. Тя е човекът, заради когото то е готово да направи всичко, за да се докаже. А когато получи обида, дори да е било непослушно, това действа като същински нож в сърцето.

Какво можете да направите вместо това?

Когато детето е непослушно се опитайте да разберете защо се държи така. Вместо да действате контра, вникнете в онова, което провокира това държание. Направете го спокойно и с уважение. Използването на обидни думи и етикети няма да накара детето да преосмисли поведението си.

Свързани статии

Това, което ще постигнете е детето да повярва, че наистина е ужасен и негоден човек, особено ако му го повтаряте всеки път, когато е непослушно.

Боят и обидните думи са израз на безсилие. Това важи не само по отношение на възпитанието, но и в междуличностните отношения въобще.

За да мотивирате детето, трябва да използвате насърчителни думи. Укоряването и порицанието също може да стане с подходящи изрази, които не включват обиди. Процесът на възпитание е двустранен. Не само детето подлежи на възпитание, но и самите родители, които се учат в процеса на израстване на своето дете.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Васко ( преди 9 години )
То щото не ги бият вече, затова хора не стават от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар