Майчинство

Необичайни облекчения за отглеждане на дете в страните по света

Ето как трябва да се отглеждат деца!

24.11.2014г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Родителите по цял свят имат подобни човешки задължения. Те се грижат за децата си, бдейки нощем над тях, хранейки ги, дори да нямат какво да сложат в собствената си уста, възпитават ги и им предават опита си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Да си родител е една от най-трудните и отговорни задачи и същевременно с това една от най-прекрасните!

Във всяко едно законодателство в цивилизованите страни за родителите има определени облаги и подпомагания. У нас положението е доста по-затруднено, за разлика от останалите европейски страни.

В някои държави обаче съществуват изключително странни видове подпомагане за родители. Ето кои са най-необичайните от тях!

Австралия подпомага родителите в подобряването на съня

Кой отчаян и уморен родител, приспивал бебето си допреди малко, няма нужда от сън?! Всеки родител би разбрал за какво става дума. Недоспиването е голям проблем, особено когато децата са малки и имат нужда от постоянни грижи денонощно.

Австралийските лекари препращали пациентите с проблеми със съня към специализирани програми за семейства, финансирани от държавата, които осигуряват няколко дни и нощи спокоен сън под наблюдението на специалисти както за родителите, така и за децата.

Проблемите със съня се отразяват на всяка дейност, затова австралийското правителство смята, че е важно да се следи за неговото качество и стабилност.

Швеция осигурява 80 седмици отпуск за родители

Има държави в света, като САЩ, които не осигуряват платен отпуск за родители и по-специално за майки. В Швеция майчинството трае 480 дни, като 390 от тях се изплащат според размера на обезщетението по болест в държавата. За сравнение у нас то трае 410 дни.

Финландия изпраща колет на майките на новородените, пълен с най-необходимото

От 1930 година бременните финландки получават пакет с бебешки дрешки и принадлежности от правителството. Майчинският пакет включва ританки, зимни грейки, шапки, пелени за многократна употреба, продукти за баня, матрак за спане.

Люксембург плаща добавки на семействата

Люксембург е една от няколкото страни в света, които плащат допълнително парично обезщетение на семействата за отглеждане на дете. Размерът на обезщетението зависи от това колко деца има семейството.

Предстои през 2015 година родителите да получават 165 евро на месец за едно дете. Семействата с повече от едно дете получават двойна надбавка, а родителите на деца с увреждания получават и още една допълнителна добавка плюс стандартната за отглеждане на дете.

Свързани статии

Висшето образование в Бразилия е безплатно

Образованието е скъпо в повечето страни по света. Бразилия е избрала да даде възможност на децата да следват в университет напълно безплатно. Студентите заплащат единствено символични такси за регистрация.

Германия започва да следва примера на Бразилия. В програмата им за следващата година са заложени драстично ниски такси за обучение.

Сингапур насърчава бабите и дядовците да помагат в гледането на деца

Ниската раждаемост в Сингапур предизвиква промени в политиката на страната към облекчаване на майките за отглеждане на дете, включително освобождаване от данъци за работещите майки, ако бабата и дядото помагат в отглеждането.

Асоциацията на домоуправителите в Сингапур също подпомага бабите и дядовците като им дава възможност за закупуване на жилища в близост до децата им на много ниски цени.

Холандия има 4-дневна работна седмица

Средностатистическият холандски гражданин работи на 29-часова работна седмица – най-кратката от всички страни. На работниците им е позволено да направят работното си време почасово или на половин работен ден, за да се възползват от здравни грижи, облаги за отглеждане на дете или някакъв друг вид специализирана грижа.

Всичко в Холандия е ориентирано към семейството и може би затова често наричат холандците най-щастливите хора в света!

Коментирай