Майчинство

Нестандартни начини за успокояване на бебето

Изпитани и споделени от майки в мрежата

25.11.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Новородените бебета плачат много често и плачът не е провокиран задължително от нещо лошо. Той е начин бебето да изрази желание или нужда от нещо. Когато обаче бебето плаче, майката иска да направи всичко възможно, за да го успокои. Няма по-сърцераздирателно нещо за една майка от неутешимия плач на мъничето й.

Понякога е много трудно да успокоим малкото плачещо бебче. Ако сте опитвали всякакви методи, но безуспешно, пробвайте някой от следните. Може и да помогнат.

Разтрийте зоната на челото между очите

Съвсем леко с пръст можете да направите нежен масаж с пръстите си в зоната на челцето на бебето, точно между очите. Правете този лек масаж докато бебето спре да плаче. Незнайно как, но този метод е много ефикасен.

Преместването в по-тъмна стая помага

Опитайте да люлеете бебето на ръце съвсем леко, като му пеете или говорите, както обикновено, но постепенно преминете в помещение с по-приглушена светлина. Намаляването на осветеността автоматично кара детето да се успокоява и успива.

Ритмично потупване

Галенето по гръбчето и ритмичното потупване действат успокояващо на нервната система.

Свързани статии

Охладена преварена вода

Ако бебето плаче заради колики, дръжте до леглото му шишенце с охладена преварена вода. Давайте му да пийне малко, за да може да заспи. Пречистената вода действа много релаксиращо на бебешкото коремче.

Миризмата на мама

Бебетата разчитат много на познати миризми, защото останалите им сетива не са достатъчно развити. Инстинктивно бебето се научава да разпознава уханието на собствената си майка, затова и често се успокоява в нейно присъствие.

Оставете парче плат или ваша дреха в кошчето на бебето, за да може по-лесно да се успокоява, когато ви няма. Така ще сте с него през цялата нощ и то ще спи спокойно.

Тупкане с топка

Странен метод, но при някои бебета действа. Отново ритмиката е в основата на успокояващия механизъм. Докато бебето плаче от коликите в коремчето или поради някаква друга причина, вземете го в едната си ръка, а с другата тупкайте топка за игра.

Равномерно повтарящото се шумолене от топката помага на бебето да отвлече вниманието си от това, което го мъчи. Едновременно с това упражнение издавайте приспивния звук „шшш...“.

Поставете бебето върху пералнята

Този начин е ефикасен при много бебета. Подрусването на пералнята, докато работи, ги успокоява, а шумът, който издава отвлича вниманието им. Докато се усетите, бебето ви вече ще е заспало.

Коментирай