Майчинство

Защо нощното кърмене е толкова важно

Кърмещите майки спят повече

26.11.2014г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Сънят е нещо, от което всеки се нуждае, особено майките с малки бебета. Кърменето е важна част от живота на майката и бебето, но все по-често майките избират нощно време да нахранят бебето с адаптирано мляко, вместо да го накърмят. Вижте защо нощното кърмене е толкова важно.

Кърменето помага на бебето да спи по-спокойно

В кърмата се съдържа аминокиселина, наречена триптофан, предизвикваща сънливост. Тя участва пряко в отделянето на серотонина – хормон, който регулира настроението, както и на хормона мелатонин, отговарящ за цикъла на съня.

Триптофанът е важен и за развитието на мозъка и неговите функции. Когато кърмите бебето нощем, вие се грижите за неговото развитие и му осигурявате хубав и спокоен сън.

Нивата на пролактин са по-високи нощно време

Пролактинът е хормонът, отговарящ за отделянето на кърмата, чийто нива се покачват вечерно време. Така че нощно време може да се възползвате от този естествен метод благодарение на пролактина.

Кърмещите майки спят повече

Въпреки че нощните кърмения изискват по-чести ставания на майката, според проучване кърмещите майки спят с до 45 минути повече нощно време в сравнение с тези, които дават на бебетата си адаптирано мляко.

Приготвянето на млякото отнема време и не може да осигури този спокоен сън за бебето, който дава майчиното мляко.

Свързани статии

Кърменето намалява риска от синдром на внезапната детска смърт

Нощните ставания за кърмене могат да бъдат вид превенция срещу синдрома на внезапната детска смърт. За настъпването на този синдром учените все още нямат научно обяснение. Но се смята, че кърменето може да намали риска от появата на дихателни проблеми при бебето.

Регулира количеството на кърмата

Кърменето е процес, който се нуждае от стимулация. Колкото повече бебето суче, толкова повече кърма ще отделят гърдите ви.

Нощно време, когато храните бебето с адаптирано мляко, тялото ви не получава сигнал за производството на още кърма, което може да окаже негативен ефект върху кърмата и нейното качество.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Men ( преди 9 години )
сигурно се шегувате. имам 2 деца, едното го кърмих, другото не, Първото и сега се буди нощем. второто спи по цяла нощ непробудно от втория месец, не разбрах, че имам бебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар